Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Högnivåmöte i Paris sätter fokus på klimatfinansiering

Publicerad: 11 december 2017, 06:00

Ministrarna är på plats i Paris för One Planet Summit. Ett högnivåmöte som, två år efter Parisavtalet, ska höja ambitionsnivån för att nå tvågradersmålet.


På tisdag är det dags för högnivåmötet One Planet Summit i Paris. Statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin kommer vara på plats tillsammans med en lång rad tungviktare från den politiska sfären och näringslivet.
– Det här är ett möte för att förverkliga Parisavtalet och öka takten. Inte minst har finansieringsfrågorna lyfts väldigt tydligt av Frankrike, säger Annika Jacobson, politiskt sakkunnig för Isabella Lövin.

Mycket fokus väntas ligga på finansieringsfrågor och hur det privata kapitalet ska kunna mobiliseras för att bidra till en hållbar utveckling. Annika Jacobson berättar att mötet syftar till att öppna upp för samarbete och att dela med sig av lösningar, samt skapa nya partnerskap och initiativ för att komma framåt i klimatarbetet.

Från svensk sida vore det inte helt oväntat om man väljer att lyfta fram det nya konsortiet för hållbar finans, Stockholm Sustainable Finance Center, som regeringen aviserade förra veckan.
– Det är inte så att det inte finns kapital och lösningar i klimatarbetet. Mycket av kapitalet och lösningarna finns där, men på något sätt behöver man kunna omsätta det här kapitalet i lösningarna framöver. Framför allt i utvecklingsländer. Det här centret handlar mycket om att bygga kompetens på det här området och kunskap kring vad som är en grön investering, säger Annika Jacobson.

På måndagen kommer även finansmarknadsminister Per Bolund vara på plats i Paris för att delta i Climate Finance Day, en högnivåkonferens om klimatfinansiering som arrangeras i samband med One Planet Summit.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.