Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Högsta Domstolen tar upp Nordkalk-målet

Publicerad: 17 september 2012, 11:55

Undersöker kvalitet i tidigare rättsprocess


Ämnen i artikeln:

Nordkalk

Högsta Domstolen (HD) har beslutat om ett partiellt prövningstillstånd för Nordkalks täkten i Bunge på norra Gotland.

Det innebär att HD kommer att pröva om kvaliteten i Mark- och Miljööverdomstolens (MÖD) första beslut från 2009 haft någon betydelse för den senare prövningen.

I domen från 2009 gav MÖD Nordkalk tillåtlighet och skickar ärendet vidare till Miljödomstolen (MD) att formulera villkor – men ärendet kom tillbaka till MÖD sedan den lägre rättsliga instansen sagt att det inte gick.

MÖD struntar i detta och ger i juli 2012 Nordkalk tillstånd att öppna sitt kalkbrott.

Domen från 2009 har vunnit laga kraft och går inte att ändra. Vad HD bestämt sig för att titta närmare på är denna doms betydelse för efterföljande domar och prövningsprocess. Det kan få konsekvenser för om 2012 års dom vinner laga kraft eller inte.

För HD kommer det ta minst ett halvår att ta ställning till giltigheten i MÖD:s beslut. Nordkalk kommer att höras en gång till och det kommer att bli en del skriftväxling, uppger justitiesekreterare Christina Ericson på Högsta Domstolen till Miljöaktuellt.

HD har ännu inte tagit ställning till om det pågående arbetet kommer att stoppas eller inte, men Christina Ericson räknar med en snabbehandling och att ett beslut i just denna akuta frågan kommer inom den närmaste veckan.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Nordkalk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News