Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Högt pris en orsak till sänkt försäljning av ekologisk mat

Publicerad: 3 april 2019, 12:38

Intresset för att handla ekologiskt minskar bland svenskarna.

Foto: Pixabay/congerdesign

Andelen som avstår från att handla ekologisk har ökat med 5 procent på ett år.


Enligt en ny Sifoundersökning är det färre och färre människor som väljer att handla ekologiskt. 22 procent av svenskarna handlar inte ekologiskt, vilket innebär en höjning från 2018, då 17 procent svarade nej på samma fråga. Av de 1 000 tillfrågade är priset den största anledningen till varför de väljer bort ekologiska matvaror. De anser även att ekologiskt inte är bättre än traditionellt framställda matvaror, samt att bekvämligheten gör att de köper samma typer av varor på rutin.

Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef på Coop, säger att trenden kan förklaras av ytterligare faktorer.

– Det är mer fokus på klimatfrågan nu. Då väljer man kanske att äta alternativa proteiner och de finns inte alltid ekologiskt märkta. Sedan har det mycket med lokalproducerade varor att göra, som vi ser att folk börjar vilja ha mer av. Det är dom två drivkrafterna. Vi ser ingen minskning i engagemanget, utan det är mer en förändring, säger Charlotta Szczepanowski till Aktuell Hållbarhet.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.