Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Högtalarna som inte kräver någon el

Publicerad: 26 november 2010, 08:49

Koostiks iPhone-högtalare i trä kräver ingen elektricitet, utan använder istället material och form för att förstärka ljudupplevelsen.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Koostiks trähögtalare liknar andra iPhone-dockningsstationer, men med en väsentlig skillnad – de kräver ingen el för att fungera. Istället bygger de på samma princip som en akustisk gitarr, där resonanslådans form och ihåliga utrymme förstärker ljudet. Den enda energi som krävs är den som används av din telefons batteri.

Enheterna tillverkas för hand i lönn, körsbär och valnöt. Man kan själv välja kombination av material för fram- och baksidan, vilket dock inte ska påverka själva ljudet, så skillnaden är främst estetisk.

Tillverkaren påpekar dock att trähögtalarna inte är avsedda att kunna ersätta sina elektriska motsvarigheter i alla situationer. Om du gillar att spisa Heavy Metal eller basdriven Electro på hög volym så är det kanske läge att skaffa ett par schyssta hörlurar istället, vilket säkert grannarna håller med om också. Men om du föredrar intim sång, akustisk musik eller talböcker så kan säkert Koostisks högtalare vara värda ett test.

Tyvärr tillverkas högtalarna (i alla fall än så länge) endast till just iPhone. Priset ligger på mellan 85 och 90 dollar beroende på vilka träslag du väljer.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.