Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Högtidsdag på Tekniska Museet 1 december

Publicerad: 18 november 2010, 17:43

Hör upp alla tekniknördar: den 1 december framträder Jörgen Städje på Tekniska Museet och kastar jordnötter. Automatiskt!


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Tekniska Museets Vänner, TMV, är en vänförening till Tekniska museet i Stockholm med uppgift att på olika sätt stödja museets verksamhet. Vad är bättre än en kvälls tekniknörderi med Jörgen Städje på bästa mekarhumör?

Den 1 december har TM öppet hus med fritt inträde från klockan 17.00. Högtidskvällen börjar klockan 18.00 i Altinsalen. Ingen föranmälan är nödvändig. Skriv in det i almanackan på en gång.

Jörgen Städje, elektronikutvecklare, teknikglobetrotter och mångårig skribent på IDG visar jordnötskastare och andra tekniska mirakel och berättar om sina reportage, tillsammans med sin mångårige kamrat och elektroniktrollare Thord Nilson.

Hur transporterar man en jordnöt två meter på högteknologiskast möjliga sätt, med mesta möjliga stilpoäng? Problemet löstes elegant med en stor likströmsmotor, en sked och en revolvermatare specialdesignad för oskalade jordnötter.

Jordnötskastaren ingår i en serie försvarsvapen avsedda för det svenska jordnötsförsvaret, Peanut Defense Initiative (PDI). Vapnen framställdes i tre varianter: PDI/1, en elektromagnetisk kanon på talspoleprincipen, PDI/2, en jordnötskastare med revolver och likströmsmotordriven sked, samt PDI/3, en maglevjärnväg. PDI-konstruktionerna framställdes främst för att delta i ”Det stora jordnötsloppet” på ett flertal Science Fiction-kongresser i Stockholm. PDI/3 visades till och med på Rapport, där undertecknad framträdde med propellerhatt och oscilloskop.

I övrigt, föredrag med ljusbilder från antennerna i Puerto Ricos djungler, samt de otillgängliga lappmarkerna kring Esrange.

En raket stiger från Esrange en sen kväll. Bilden är ett oförberett snabbskott från ett fönster i Esranges restaurang. Raketen var borta på två sekunder.

Det har framkommit förslag om att jordnötskastning, CD-sprängning mm skulle kunna visas på.andra platser i landet för folk som inte kan resa till Stockholm enkom för detta, mern som ändå vill uppleva tekno-nörderi i full blom. Tänkbara platser kan vara andra tekniska museer, upplevelsecenter osv. Har du praktiska, ekonomiskt fungerande förslag på hur det skulle gå till, kan du maila till mig på jorgen@qedata.se.

En annan, lutande sig mot staketet framför maskinrummet vid Areciobotelskopet. Mottagargondolen hänger i bakgrunden. Jag ramlade inte ned i antennen, fast det var frestande.

I sammanfattning

Plats: Altinsalen på Tekniska Museet i Stockholm
Tid: 18.00, den 1 december 2010

Läs mer

http://www.tmv.a.se/index.asp

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.