Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hollywoodstjärnan: Dags för världens länder att ta ansvar för haven

Publicerad: 15 augusti 2019, 11:27

Foto: Wikimedia Commons

På måndag är det dags för nya FN-förhandlingar för att etablera ett nytt sätt att förvalta våra världshav. Den här gången får förhandlingarna oväntat besök av den Oscarsvinnande skådespelaren Javier Bardem.


Det är Greenpeace som berättar att FN:s havsförhandlingar i år besöks av den spanska Oscarvinnaren Javier Bardem som vill påminna delegaterna om havens akuta tillstånd och behovet av ett världsomspännande nätverk för havsreservat. Något som forskare anser vara avgörande för att kunna rädda livet i haven.
“Det som händer i våra internationella hav, stannar inte där. Valar, sköldpaddor och fiskar känner inte till mänskliga gränser. De är alla sammankopplade med hela havet, precis som vi är med dem. Våra hav håller på att kollapsa och vi har en stor roll att spela i att förhindra detta. Nu måste världens länder ta sitt ansvar och stå upp för ett starkt, globalt havsavtal”, säger Javier Bardem i en kommentar.

Miljöorganisationen Greenpeace anser att havsförhandlingarna vid FN är en unik chans att stoppa den kontinuerliga förstörelsen av våra hav. Organisationen påpekar att det tagit mer än ett decennium för beslutsfattarna att komma fram till de förhandlingar som nu pågår. Förhandlingen på måndag är den tredje av fyra för att slutligen kunna sätta ett avtal kring ett globalt nätverk av sammanlänkade havsreservat.
“Lyckas vi säkerställa ett starkt havsavtal så ser vi till att haven fortsätter vara en stark allierad i vår kamp mot den globala upphettningen. Haven ger idag miljontals människor mat och ger oss vartannat andetag vi andas. Sverige, och Margot Wallström som är ansvarig för delegationen, måste se till klimatet och miljöns bästa och skydda det som skyddar oss. Sverige kan inte godkänna ett tandlöst avtal, utan vi behöver ett starkt havsskydd där vi kan se till att reglerna efterföljs, så att livet i haven får en rättvis chans att återhämta sig”, säger Dima Litvinov, talespersoner för havsfrågor på Greenpeace Sverige, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.