Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hologram invaderar våra vardagsrum

Publicerad: 4 December 2008, 08:54

Inom ett decennium kan hologramtekniken ha utvecklats så mycket att vi har hologram-TV i våra hem.


Skärmar som kan visa 3D-bilder börjar nu dyka upp så smått och vid University of Aberdeen har en forskargrupp fått bidrag från EU för att undersöka vilken teknik som behövs för att få in 3D-TV i våra vardagsrum.

Undersökningen visar att tekniken för att visa 3D-TV med hjälp av speciella glasögon i stort det redan finns. De minnesgoda kommer kanske ihåg att det redan visats 3D-TV även i svensk TV för många år sedan, men i det här fallet handlar det om sändningar med bättre synkronisering så man slipper få huvudvärk eller åksjuka av att se på filmen.

Om två till tre år räknar forskarna med att tekniken för att se 3D-TV utan specialglasögon ska finnas ute på marknaden.

Riktigt intressant blir det om tio år för då tror forskarna att riktig hologram-TV ska finnas tillgänglig. Det kommer då att se ut som om karaktärerna i filmen eller TV-programmet står på vårt vardagsrumsgolv och vi kan gå runt och se dem ur alla möjliga vinklar.

För att det hela ska bli verklighet menar forskarna att det krävs mer forskning för att utveckla de system som krävs för att kunna överföra de enorma mängder data som behövs för att skicka rörliga hologrambilder eftersom dagens TV-nät inte är i närheten av att räcka till. Sedan behövs det också bättre laserteknik för att effektivt kunna skapa hologram ungefär som man filmar idag.

Så om ett decennium kanske vi sitter i soffan och tittar på ett hologram av Luke Skywalker som tittar på ett hologram av prinsessan Leia.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.