Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon är Alectas nya hållbarhetsansvariga

Publicerad: 24 mars 2017, 13:50

Carina Silberg blir ny hållbarhetsansvarig på Alecta, en roll som bland annat innebär att hon ska leda Alectas arbete med Agenda 2030.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Carina Silberg kommer närmast från kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarson där hon arbetat med CSR- och hållbarhetsfrågor under nio år, de senaste fyra åren som ansvarig för hållbarhetsteamet.

Vad var det som lockade med jobbet på Alecta?

– Det är jättespännande att vara på ägarsidan, som ju har en väldigt stor påverkan i de här frågorna. En pensionsförvaltare som Alecta har stor betydelse för så otroligt många pensioner och pensionssystemet är ju avgörande i hela vårt trygghetssystem. Alecta har dessutom en vd som är övertygad om hållbarhetsfrågornas vikt och är väldigt engagerad, det var väldigt viktigt för mig.

Vilka är de viktigaste hållbarhetsutmaningarna i pensionsbranschen?

– Det riktigt stora handlar om det förvaltade kapitalet och hur man gör det hållbart, hur vi får det här systemet att bli mer hållbart och leverera långsiktig avkastning. På det här området har jag jättebra kollegor som är väldigt insatta i just kapitalförvaltning och hur hållbarhetsfrågorna är integrerade där. En annan utmaning är Alectas roll och att definiera vad hållbarhet är för oss och vilka frågor som är viktiga för oss utanför själva kapitalförvaltningen, mer som samhällsaktör.

Vad kommer du att arbeta med under den första tiden på Alecta?

– Alecta har ju jobbat länge med hållbarhetsfrågor men mitt uppdrag är att se till att vi arbetar med de här frågorna på ett mer strukturerat sätt. Det handlar om att sätta en strategi med tydliga målsättningar och en tydlig inriktning, och sedan att stötta vd:n i hans arbete. Tillsammans med andra investerare är vår vd Magnus Billing med och leder en arbetsgrupp inom Sida som handlar om Agenda 2030 och utvecklingsmålen. Han sitter även med i en expertgrupp inom EU som verkar för ett mer långsiktigt och hållbart finansiellt system.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.