Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon är Gina Tricots nya hållbarhetschef

Publicerad: 9 januari 2017, 06:45

Johanna Jigmo-Linde blir ny hållbarhetschef på Gina Tricot. Johanna kommer närmast från kontorsjätten Staples där hon varit kvalitets, CSR- och miljöchef i 7 år. Aktuell Hållbarhet ringde upp henne för att höra vilka hållbarhetsplaner hon har för Gina Tricot.


Grattis till nya jobbet, hur känns det?
– Det känns jättebra! Jag började i måndags så det är väldigt många nya intryck.

Hur kom det sig att du valde att gå till Gina Tricot?
– Jag såg det som en stor möjlighet att komma tillbaka till Gina Tricot där jag, innan Staples, jobbat som konsult. Företaget har gjort jättemycket inom hållbarhetsområdet och byggt en stabil grund. Det kändes kul att bygga vidare på det tillsammans med Gina Tricots engagerade ledning.

Vad planerar du att göra på hållbarhetssidan?
– Det första jag behöver göra är att sätta mig in i de möjligheter och utmaningar som finns. Därefter kommer jag tillsammans med hållbarhetsteamet och ledningen skapa planerna. Min företrädare och den hållbarhetsgrupp som finns här har ju gjort väldigt mycket positivt och det viktiga för mig just nu är att sätta mig in i deras arbete.

Vilka hållbarhetsutmaningar ser du inom klädbranschen generellt?
– Det som naturligt dyker upp är de utmaningar som finns i leverantörsledet. Detta då det mediala fokuset till störst del har legat på det området men även för att det är ett av mina ansvarsområden på Gina Tricot. Det gäller bland annat vattenfrågan och arbetsvillkoren hos leverantörerna, men det jag även är ödmjuk inför är utmaningen i att hitta en bra balans i relationen med leverantörerna så att vi kan driva utvecklingen framåt. Balans i kommunikationen är också en utmaning som jag upplever att alla företag, oavsett bransch, brottas med. För klädbranschen lyfts ofta det negativa i leverantörskedjan upp, det skrivs sällan om det positiva som händer. Exempelvis initiativet med förskolor i Dhaka som Gina Tricot är med och finansierar som möjliggör för kvinnor att gå till ett arbete och samtidigt skapar en trygghet för barnen. Att lyfta fram det positiva arbetet och samtidigt vara ödmjuk inför de utmaningar som finns.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.