Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hon är Handelsbankens nya hållbarhetschef

Publicerad: 16 November 2016, 10:54

I början av oktober tillträdde Elisabet Bergström Jamal som Handelsbankens nya hållbarhetschef. Aktuell Hållbarhet ringde upp henne för att höra vad hon har för planer för hållbarhetsarbetet på Handelsbanken framöver.


Ämnen i artikeln:

VäxthuseffektenHållbara AffärerKlimatförändringar

Vad gjorde du innan du blev hållbarhetschef?
– Jag har jobbat på Handelsbanken i mer än 20 år, större delen av tiden i olika roller inom vår kapitalförvaltning – som förvaltare, analytiker, med affärsutveckling, kommunikation. Jag har jobbat med hållbarhetsfrågor i vår förvaltning sedan 2009.

Vad har du för planer för Handelsbankens hållbarhetsarbete framöver?
– Hållbarhet är något som är en naturlig del av Handelsbankens företagskultur – i mer än 40 år har vi jobbat på samma sätt; decentraliserat, med låg risktolerans och med långsiktiga relationer. Mitt jobb nu handlar mycket om att bygga vidare på det arbetet och samtidigt fortsätta att integrera finansiell, miljömässig och social hållbarhet i hela vår verksamhet.
– Jag är övertygad om att banker har en viktig roll att spela när det gäller hållbar utveckling. Inom kapitalförvaltning har vi länge märkt en stor efterfrågan från våra kunder på hållbara lösningar – nu vill jag använda den erfarenheten för att driva på vårt arbete inom andra verksamhetsområden.

Generellt sett, vilka är de största hållbarhetsutmaningarna för bankbranschen?
– Jag tror att den största utmaningen är att vi har så stor indirekt påverkan genom finansiering och investeringar. Vi jobbar brett med många olika branscher och ställs inför frågor som rör många olika aspekter av hållbarhet – miljö, klimat, arbetsvillkor, skatter med mera.

I en rapport som Fair Finance Guide publicerade nyligen får Handelsbanken kritik för att ni investerat betydligt mer i fossil energi än i förnybar energi, skillnaden är också större än för andra banker. Vad är din kommentar på det?
– Det är ett bra exempel på hur fort det här området rör sig. Redan innan den rapporten kom hade vi fattat beslut om ett antal klimatåtgärder i våra fonder som vi nu har genomfört. Alla våra fonder har en mycket restriktiv inställning till att investera i kolföretag – vare sig det handlar om brytning av kol eller användning av kol för energiproduktion. Vi har också ett stort och växande utbud av fonder som är fossilfria, något som vi märker att allt fler kunder efterfrågar. Dessutom mäter och redovisar vi fondernas koldioxidavtryck.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.