fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon är ny ordförande för Cradle net

Publicerad: 1 november 2016, 07:20

Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog blir ny ordförande för Cradle net. Aktuell Hållbarhet ringde upp henne för att fråga vad hon har för planer för nätverket.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Grattis till ordförandeskapet!

Tack!

Hur kom det sig att du blev Cradle nets nya ordförande?

– Jag sitter i styrelsen sedan 2015 och eftersom vår tidigare ordförande Elin åkte iväg på en världsomsegling fick jag ta över ordförandeskapet.

Vad har du för planer för Cradlenet framöver?

– Vi lägger mycket energi på att utveckla Cradlenet som nätverk. Idag fick vi besked om att vi fått pengar från det stora forskningsprojektet Re:source. Pengarna ska vi använda till en förstudie där vi ska titta på hur man kan utveckla en verktygslåda för att lägga en cirkulär affärsstrategi som är anpassad till en svensk kontext.  Genom att titta på vilka verktyg som finns globalt, och fråga  svenska företagen vad de behöver, kan vi kartlägga vilka verktyg som svenskt näringsliv upplever att de skulle ha behov av för att ställa om till en cirkulär ekonomi.

–Sedan är ju styrkan med Cradlenet att vi är goda informationsspridare och vi fortsätter sprida kunskap om cirkulär ekonomi. I oktober hade vi ett seminarium om cirkulär kemi och den 15e december kommer nästa seminarium om cirkularitet och konsumtion.

Hur ser det ut med intresset för cirkulär ekonomi i Sverige?

– Vi ser ett jättestort intresse. HM släppte en cirkulär ambition under året och IKEA har mycket på gång,  regeringen har en pågående utredning samt att  det finns många intressanta forskningsprojekt som kommer driva utvecklingen vidare.. Det finns hur mycket som helst som bubblar och vi ser att det är verkligen att det är viktigt att sätta cirkulära glasögon på sitt hållbarhetsarbete och sin affärsstrategi

–Samtidigt är det fortfarande mycket kvar att utvecklarunt konceptet cirkulär ekonomi. Det gäller bland annat hur man ska mäta det. Hur ska vi förhålla oss till kemikalier i en cirkulär modell? Vad kommer det att finnas för regleringar på det här området? Vi är på många sätt i början av en cirkulär  omställning, men vi ser en enorm potential och ett starkt intresse.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev