tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon är Sveriges bästa hållbarhetschef

Publicerad: 7 maj 2014, 10:57

Idag utsågs Sveriges bästa hållbarhetschef på konferensen Sustainability Day 2014. Här är den lyckliga vinnaren.

Ämnen i artikeln:

Sustainability DayRiksbyggen

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Idag delades det nyinstiftade priset Sveriges bästa hållbarhetschef ut på konferensen Sustainability Day 2014. Och Sveriges bästa hållbarhetschef är ingen mindre än Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.
– Det är hårt arbete som ligger bakom så det är förstås roligt att det syns och uppmärksammas. Det inspirerar också till att jobba vidare, säger hon till Miljöaktuellt.

Sveriges bästa hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski tillsammans med sin vd Leif Lindhe.

Varför blev just du Sveriges bästa hållbarhetschef tror du?
– Jag tror att det är för att jag ser helheten. Jag försöker alltid jobba från ett helhetsperspektiv och undviker att bara ta en fråga i taget.  Jag har lyckats kommunikativt med att få med mig organisationen bra och skapat en kultur. Jag har också arbetat affärsmässigt och skapat hållbarhetsvinster genom det jag gjort.

Charlotta Szczepanowski beskriver sig själv som innovativ och kreativ, vilket också kan ha bidragit till framgångarna.
– Jag gör det jag säger att jag ska göra. När jag till exempel hittar på att hållbarhetsplanen ska heta ”Planeten ska med” så köper jag en kramdjursglob och åker runt med den i landet. Visst, folk skrattar åt det men samtidigt förstår det och de kommer ihåg att planen finns. Det handlar om att våga sticka ut lite.

Vilka är de största hållbarhetsutmaningarna för Riksbyggen framöver?
– Den största utmaningen är fortfarande att få hållbarhetsarbetet helt integrerat med affärerna. Vi har tagit stora steg framåt men det krävs fortfarande en helintegrering.

Priset Sveriges bästa hållbarhetschef initierades av Miljöaktuellt och utsågs och delades ut av en jury bestående av Erika Svensson (Ledarna), Karl-Henrik Robért (Det Naturliga Steget), Susanne Sweet (Handelshögskolan), Mikael Salo (Miljöaktuellt) och Tomas Haglund (Accenture). De kriterier som juryn tittat på i sin bedömning är bland annat åstadkommen affärsnytta, åstadkommen hållbarhetsnytta, ledarskap, innovation och nytänkande.

Prisets syfte är att identifiera de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet – för att inspirera och motivera samt stärka hållbarhetschefens viktiga roll.

De hållbarhetscheferna som också gick till finalen var Stina Billinger på  SPP/Storebrand, Caroline Strindmar på Yasuragi Hasseludden, Claes Johansson på Lantmännen, Christina Lindbäck på NCC, Pär Larshans på Max och Johanna Jigmo-Linde på Staples Sverige.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev