lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon blir första svenska kvinnan i rymden

Publicerad: 12 april 2011, 06:28

Som äventyrare har hon bestigit berg och paddlat runt en kontinent. Nu har hon som första svenska kvinna bokat ett besök i rymden.

Ämnen i artikeln:

Renata ChlumskaCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Äventyrerskan Renata Chlumska har bokat en resa med Virgin Galactic. Avresan ska ske under hösten 2012. Därmed blir Chlumska första svenska kvinna att åka upp i rymden.

Renata blir första svenska kvinna i rymden.

Rymdresan lanseras som den första utmaningen i ett interaktivt äventyrskoncept kallat Expedition 2.0.

– Som äventyrare fokuserar man främst på att förverkliga sina egna drömmar och utmaningar. Nu vill jag rikta den här energin till att hjälpa andra att uppleva sina egna äventyr, samtidigt som jag bjuder in alla att komma med förslag på vad jag ska anta för utmaningar, säger Renata Chlumska, i ett pressmeddelande.

Chlumska inleder även ett samarbete med Spaceport Sweden i Kiruna. Virgin Galactics vd, Richard Branson, valde 2007 Kiruna som en av de blivande ”rymdstationerna” varifrån det kan bli aktuellt med uppskjutningar av rymdturister. Chlumska ska delta i Spaceport Swedens Advisory Board vars uppgift är att coacha unga entreprenörer att utveckla produkter och tjänster kopplade till rymdäventyr.

En biljett med Virgin Galactic kostar 200.000 dollar. Du kan boka din egen resa här. Mer information om Expedition 2.0 finns här.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev