Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon blir ny generalsekreterare för stiftelsen Solvatten

Publicerad: 19 januari 2017, 13:26

Charlotte Köhler Lindahl blir ny generalsekreterare för Stiftelsen Solvatten. Charlotte kommer närmast från Karolinska Institutet där hon arbetat som Director Development Office.


Charlotte Köhler Lindahl blir ny generalsekreterare för Stiftelsen Solvatten. Charlotte kommer närmast från Karolinska Institutet där hon  som Director Development Office (DO) har arbetat med att skapa och upprätthålla goda relationer med privatpersoner och företag som är intresserade av att stödja KIs forskning och utbildning.

Vad var det som lockade med generalsekreterarrollen hos Solvatten?
– Första gången jag kom i kontakt med Solvatten var när jag jobbade på SIWI, ”Stockholm International Water Institute”. Sedan har jag följt deras verksamhet under åren med intresse så jag blev väldigt glad när de frågade om jag ville engagera mig i stiftelsen. Solvatten är en fantastisk uppfinning som kan hjälpa så många utsatta i världen. Varje dag dör nästan 900 barn av sjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig hygien. Enligt siffror från WHO dör ett spädbarn varje minut på grund av en infektion det fått på till följd av brist på rent vatten. Om man kan ge fler människor tillgång till den här fantastiska uppfinningen som Petra Wadström tagit fram så kan man lösa många av de utmaningar som världen står inför, våra globala hållbarhetsmål.  Det handlar inte bara om att minska dödligheten bland barn, till följd av avsaknaden av rent vatten, det handlar också om att förbättra situationen för de kvinnor, mödrar och flickor som är ansvariga för att hämta ved för att koka vattnet. De måste ofta gå till avlägsna platser där de ofta utsätts för genderbaserat våld. Det slipper de med den här uppfinningen. Dessutom minskar avskogningen när människor inte behöver hugga ner träden för att värma vatten. Då minskar också koldioxidutsläppen.  Familjerna kan spara in på de pengar de lägger på ved eller kol, flickor får större möjlighet att gå i skolan och kvinnor kan  ägna åt inkomstgenererande aktiviteter istället för att leta ved för att koka vatten.

Kan du förklara lite närmare hur Solvatten fungerar?
– Det är en vattenbehållare som renar och hettar upp vattnet med solljus. När man exponerar vattenbehållaren för solens UV-strålar och IR-värme så reagerar de tillsammans med ett inbyggt filter och renar förorenat vatten. Efter några timmar i solen är vattnet fritt från skadliga mikroorganismer som orsakar till exempel diarrésjukdomar och inälvsmask.

Vilken blir din främsta uppgift som generalsekreterare för Solvatten?
– Jag kommer att arbeta för att öka medvetenheten om Solvatten. Visa på hur vi genom att samarbeta med företag, organisationer, allmänhet och andra stiftelser kan tillsammans på ett konkret och hållbart sätt kan förbättra livsvillkoren för människor, framför allt kvinnor och barn, som lever utan tillgång till rent vatten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.