Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon blir ny generalsekreterare på NMC

Publicerad: 19 september 2016, 06:05

Kristina AtKisson är ny generalsekreterare för Nätverket för Hållbart Näringsliv, NMC. För Aktuell Hållbarhet berättar hon om sina planer för organisationen framöver.


Kristina AtKisson är ny generalsekreterare för miljö- och hållbarhetschefsnätverket NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv. För Aktuell Hållbarhet berättar hon att hon vill fortsätta den väg som NMC slagit in på under senare år och bredda fokuset från miljöfrågor till hållbarhetsfrågor.
– Vi vill tänka branschöverskridande och få igång ännu fler samarbeten, både inom och mellan branscher. Det är ju det som är så speciellt med NMC, att det är ett nationellt och branschöverskridande nätverk där medlemmarna kan skapa dialog och samarbeten, säger hon.

Vilka frågor kommer du att driva?
– Klimatfrågan och cirkulär ekonomi är förstås jätteviktiga områden. När det kommer till social hållbarhet handlar det mycket om mänskliga rättigheter. Det finns många frågor som är viktiga och man kan inte backa för någon, under vissa perioder kanske vi fokuserar mer på den sociala dimensionen och under andra på miljösidan.

Enligt Kristina AtKisson kan den breda agendan och målkonflikter i dag vara en utmaning för hållbarhetschefer.
– Den breda agendan och just det faktum att man vill uppnå en integration, man har en jättebred arsenal av frågor och man måste få med alla på företaget för att åstadkomma en förändring. Inom en organisation finns ofta mål som är motstridiga och vissa av dem kanske man inte känner till. Det kan finnas många målkonflikter och dem måste man hantera så att man kan hitta en gemensam lösning.

Vad har du för bakgrund?
– Nu senast kommer jag från ÅF där jag jobbade i ett år. Under många år var jag konsult, under den tiden jobbade jag bland annat på Karolinska Institutet där jag byggde upp och drev hållbarhetsarbetet. Jag har också jobbat på IVL Svenska Miljöinstitutet och på Miljödepartementet. I botten är jag systemekolog.

Vad gör du för att bidra till hållbar utveckling privat?
– Jag försöker leva som jag lär. Jag kör en elbil, en Nissan Leaf och när vi byggde vårt hus försökte vi bygga det väldigt energisnålt. Jag tänker på vad jag handlar och vad jag äter så det ska vara så hållbart som möjligt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.