tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon blir Sveriges ungdomsrepresentant till COP24

Publicerad: 21 augusti 2018, 11:38

Läkarstudenten Lotta Velin från Båstad har utsetts att representera sveriges unga under COP2.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Sveriges ungdomsorganisationer, LSU, har valt läkarstudenten Lotta Velin från Båstad till svensk ungdomsrepresentant att närvara vid COP24 i Katowice i Polen den 3-14 december. LSU väljer ut unga representanter till FN-organ och möten med syfte att gynna ungas möjligheter att påverka på internationell nivå. Lotta Velin studerar på fjärde året på läkarlinjen i Lund. Hon sitter också i styrelsen för International Federation of Medical Students Association Sweden.

Varför tror du att du blev utvald för att representera Sveriges unga?
–Jag tror att det beror på att jag har en annan ingång i klimatfrågan än många andra. Jag läser till läkare så min bakgrund är inom global hälsa och folkhälsa. Jag anser att den största samhälls- och folkhälsoutmaningen är klimatförändringarna. Det är inte något som diskuteras särskilt mycket men jag tror att hälsoaspekten av klimatförändringarna är något som intresserar många för det är påtagligt och relevant för oss alla.

Vilka kopplingar ser du mellan klimat och hälsa?
–Det finns många kopplingar på olika nivåer. Dels har vi de direkta konsekvenserna, till exempel värmeböljor och de problem som följer med dem. Sedan finns det även mer abstrakta kopplingar, till exempel att vi kommer få ökad spridning av olika smittsamma sjukdomar, som malaria. Dessutom ger ökad torka och översvämningar minskad matproduktion, något som ökar risken för svält.

Vad kommer du att göra när du är på plats?
– Jag kommer förhoppningsvis att bevaka framförallt två spår, det ena är klimat och hälsa och det andra är barn och unga. Mitt uppdrag är ju att representera Sveriges barn och unga och det innebär att jag vill försöka förankra mitt arbete innan jag åker hos SLU så att jag representerar andra unga och inte bara mig själv och sedan vill jag förstås rapportera tillbaka efteråt. Jag tänker göra mitt bästa för att vara en aktiv del i Sveriges delegation och höja Sveriges ungas röst och samtidigt försöka delta i de yngre spåren.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev