Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hon fångar upp de sparkade på Volvo

Publicerad: 4 December 2008, 06:38

Kompetensen inom den krisdrabbade fordons- industrin ska tas tillvara. Därför startar Chalmers, med rektor Karin Markides, en ny specialutbildning.


Med start i januari drar Chalmers igång en ny teknisk bastermin, främst riktat mot alla de som förlorat jobbet inom den krisdrabbade fordonsindustrin på västkusten. De som går basterminen kan sedan till hösten gå vidare till en ingenjörsutbildning.

– Vår ambition är att ge så många som möjligt chansen till utbildning så snabbt som möjligt. Den stora kompetens som finns inom bland annat fordonsindustrin är värdefull och måste tas tillvara. Kunnandet hos många som nu varslas kan bli en vitamininjektion inom många områden i samhället och på Chalmers, kommenterar Chalmers rektor Karin Markides

Utbildningen är ett första steg i universitetets program Chalmers Ingenjörslyft. Det ger människor möjlighet att komplettera, fördjupa och bredda kompetensen beroende på tidigare utbildning och erfarenhet.

Programmet riktar sig särskilt till industrier som står inför tekniska skiften och är i behov av uppgraderad kompetens. Särskilt lyfter Chalmers fram Fordons- och transportindustrin.

Maud Olofsson förklarade under en presskonferens på onsdagen att regeringen eventuellt kommer att ställa upp med mer pengar till forskning och utveckling än de 450 miljoner kronor som anslagits till fordonsindustrin.

Chalmers nya utbildning har dock fått klara sig utan statens hjälp.

– Vi är glada att vi så snabbt har kommit i gång med ett utbildningspaket. Till och med utan extra tillskott från regeringen, påpekar Sven Engström, vicerektor med ansvar för grundutbildningen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.