Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon får stora Vindkraftspriset 2010

Publicerad: 27 april 2010, 07:39

Imorgon kommer Svensk Vindkraftförening att dela ut Vindkraftpriset 2010. Men redan nu kan vi avslöja att vinnaren är…


Lina Magnusson, vd för O2 Vindel som får priset för sin kamp för andelsägd vindkraft. Svensk Vindkraftförening motiverar bland annat priset med att Linda Magnusson "satt ett ökaat fokus på vindkraftbranschen och ägarperspektivet".
– Jag känner mig hedrad och rörd. Under hela den tid som jag har engagerat mig för rättvisa villkor för vindkraftkooperativen har jag varit helt förvissad om att andelsägande är en frisk och betydelsefull ägarform av elproduktionen. Att äga vindandelar innebär både att man utmanar den stela elbranschen och att man tar tillvara individuella hushålls engagemang i omställningen till ett grönt samhälle. Även om vi fortfarande har ett politiskt motstånd, är majoriteten av riksdagsledamöterna med oss och jag är förhoppningsfull om att frågan om uttagsbeskattning kommer att lösas så att denna folkrörelse kan växa, säger Linda Magnusson.

Linda Magnusson
börajde arbeta på o2 Vindel 2006. Sedan sommaren 2008 har hon kämpat hårt för att få politiker och allmänhet att arbeta mot Skatteverkets tolkning att vindkraftkooperativ ska uttagsbeskattas på mellanskillnaden mellan andelspriset och elpriset på elbörsen Nordpool.
– Skatteverket tar i sin tolkning, som blev känd sommaren 2008, inte hänsyn till att andelsägaren gjort en kapitalinvestering i ett nytt vindkraftverk och att det är därför som andelsägaren har ett lägre elpris än priset på elbörsen Nordpool. Andelsägaren investerar i genomsnitt 70- 80 000 kronor. Att vara andelsägare innebär att man betalar marknadspriser i alla led, först för sitt vindkraftverk och sedan för drift och underhåll. Dessutom betalar andelsägaren energiskatt och moms. Det är helt enkelt en annan affärsmodell än den gängse, säger Linda Magnusson.

Vindkraftpriset
2010  delas ut av ordföranden för Svensk Vindkraftförening Jan-Åke Jacobson vid den Nationella Vindkraftkonferensen i Kalmar imorgon onsdag.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.