Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon får Volvos miljöpris

Publicerad: 1 november 2018, 15:37

Xuemei Bai.

Foto: Volvo

Volvos miljöpris går i år till Xuemei Bai, professor vid Australian National University i Canberra, Australien.


Xuemei Bai får priset för att hon bland annat introducerat konceptet urbana hållbarhetsexperiment samt tacklat både teoretiska och tillämpade lösningar i Östasien. Hon framhålls som en pionjär som förenat forskning över flera discipliner för att förstå komplexiteten när sociala, ekologiska och ekonomiska drivkrafter och påverkansfaktorer möts i städer. Vidare har hon bidragit till förståelse kring hur vetenskap och politik kan driva fram hållbar stadsutveckling.
”Städer spelar en avgörande roll både när det gäller att skapa och möjligtvis lösa många av dagens hållbarhetsutmaningar. Professor Xuemei Bai är en av de mest aktiva globala kunskapsledarna inom forskning om hållbar stadsutveckling”, skriver Volvo i en kommentar.

Xuemei Bai är född och uppvuxen i Kina, där 500 miljoner människor flyttat från landsbygden in till städer under de senaste 30 åren. Ett annat exempel på en dramatisk urbanisering är utvecklingen i Nigerias huvudstad Lagos, en stad som på två generationer vuxit från 200 000 invånare till 20 miljoner och kan komma att växa till 85 miljoner invånare och därmed bli världens största stad.
”Det sägs ibland att hållbarhet kommer att vinnas eller förloras i städer. Jag skulle gå ett steg längre och säga att hållbarhet kommer att vinnas eller förloras i städer i Syd”, säger Xuemei Bai i en kommentar. Enligt henne måste vi se städer som ett människodominerat komplext ekosystem och styra och vårda dem som sådana.
”Om vi gör det är jag övertygad om att det finns en ljus framtid för människor och deras städer”, säger hon.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.