Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon fick gå genikursen

Publicerad: 7 mars 2011, 11:51

I åtta veckor gnuggade hon geniknölarna bland 80 utvalda. Platsen var Nasa i Kalifornien, initiativet kom från en uppfinnare i geniklass och en privat rymdflygare. Nu arbetar Claudia Olsson i Singapore för att stimulera fram innovationer som löser hälsoproblem.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

– Det jag har med mig från Singularity University är hur man integrerar avancerade kunskaper från olika områden”, säger Claudia Olsson. Hon valdes ut bland 1.600 sökanden och fick åka till Singularity University i Palo Alto i Kalifornien 2010 tillsammans med 79 andra utvalda.

Få sommarkurser är mer prestigefyllda än Singularity University.

Inte illa för en utbildning som till sommaren 2011 går på tredje året.

1 600 personer sökte till Singularity University år 2010. En av de 80 som fick resa till Palo Alto i Kalifornien efter en antagningsprocess i flera steg var Claudia Olsson från Stockholm.

Efter Singularity University fick hon erbjudande om jobb i Singapore. Claudia Olsson är nu regional chef för Access Health International, en organsation vars idé är att överföra kunskap om nya lösningar på hälsoproblem mellan länder och företag.

Sommaren 2010 kan ses som ett intensivt träningsläger. Under fyra veckor besöktes Singularity University av 160 olika föreläsare. Men deltagarna förväntades göra mer än att sitta still och lyssna.

Först var det workshops.

– Jag fick testa att utföra rymduppdrag under vatten och bekanta mig med kirurgiska robotar.

Hon berättar också om robotar som var byggda av lego och som kunde lösa Rubiks kub, om 3d-skrivare som printar ut konstruktörernas cad-modeller som fungerande föremål och om att formge egna kläder med ”fashion technology”.

Sedan blev det projektarbete.

– Vi skulle använda oss av kunskaperna för att ta itu med problem, säger Claudia Olsson.

Hon var med i vattengruppen, en grupp som utarbetade lösningar på vattenbrist.

– Vi fokuserade på mikroorganismer som kan upptäcka vattenföroreningar

Andra grupper arbetade på att skapa ett överflöd av energi och att använda världsrymden som resurs.

– Det jag har fått med mig från Singularity University är hur man kan integrera kunskap. Hur man kan använda informationsteknik inom livsvetenskaperna.

Singularity University började som ett initiativ av Ray Kurzweil och Peter Diamandis.

Ordet ”singularity” kommer från Ray Kurzweil, en legendarisk uppfinnare som satt sitt namn på syntar, teknik för optisk läsning och mycket mer. Ray Kurzweil tror också på något som ibland kallas för transhumanism. Transhumanism innebär att människan kommer att utöka sina naturliga förmågor och egenskaper med hjälp av informationsteknik. Det han kallar för singulariteten är en radikal övergång då människornas liv förändras i grunden.

– Hans filosofi är att man ska använda teknikutvecklingen för att lösa de största globala problemen och utmaningarna, säger Claudia Olsson.

Peter Diamandis är pionjär för privata rymdflygningar. Han var en av grundarna av det företag som sände den första betalande rymdturisten ut i rymden. Han har också grundat och lett flera företag inom rymdteknik och kommunikationsteknik.

Diamandis kontakter med den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa ledde till att Singularity University fick disponera lokaler på Nasas Ames Research Center i Silicon Valley. Kursen går jämsides med Nasas internationella rymduniversitet på samma plats.

Nasa och Google stöder Singularity University, liksom flera andra kända företag.

Antagningen till Singularity University är krävande.

– Om du vill söka dit bör du först fundera på några saker, säger Claudia Olsson:

– Vad brinner du för? Vilka utmaningar vill du ta itu med? Vilka problem i världen vill du lösa, vilken roll vill du spela?

Hur kommer man på idén att söka?

– Jag träffade en forskare som heter Andrew Hessel på Swedish-American Life Science Summit. Han undervisar på Singularity University, och han föreslog att jag skulle söka.

Claudia Olsson blev i New York inbjuden till ett talangnätverk lett av Barbro Ehnbom, tidigare chef för amerikanska läkemedelsföretag och aktieanalytiker. Hon har arrangerat Swedish-American Life Science Summit sedan 2005.

När ni läser detta har hon flyttat till Singapore, till det regionala vd-jobbet på Access Health International i Sydostasien.

Grundidén är att effektivisera hälsosystem världen över genom kunskapsöverföring, berättar Claudia Olsson:

– Tidigare har lösningarna tagits fram i väst och sedan exporterats till den fattiga världen.

– Men där finns också skickliga läkare och innovationer. Därför vill vi titta på de lösningar som finns där.

– Man måste också ta hänsyn till lokala problem på ett tidigt stadium. Det kan vara allt från låg betalningsförmåga till endemiska sjukdomar som malaria och hiv/aids.

– Det jag har med mig från Singularity University är hur man integrerar avancerade kunskaper från olika områden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev