Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon leder regeringens nya forskningsprogram om livsmedel

Publicerad: 13 augusti 2017, 16:15

Formas har utsett Inger Andersson, tidigare generaldirektör för Livsmedelsverket, till ordförande för kommittén för livsmedelsforskning. Kommittén ska leda ett tioårigt forskningsprogram om livsmedel inom ramen för regeringens livsmedelsstrategi.


Grattis till ditt nya jobb! Hur känns det?
– Det är ett spännande och viktigt uppdrag. Jag har jobbat med livsmedel under i princip hela mitt yrkesverksamma liv, både inom livsmedelsindustrin och som generaldirektör för Livsmedelsverket. Under den här tiden har jag mött olika aktörer i livsmedelskedjan och jag har sett att det finns ett stort behov av att satsa på livsmedelsforskning.

Vilken kommer att bli den största utmaningen med arbetet?
– Den största utmaningen blir att försöka få ihop hela kedjan från forskningsfinansiärer och forskningsutförare till de som ska ta del av forskningsresultaten, och samtidigt se till att alla i livsmedelskedjan, från primärproduktion till konsumenter blir engagerade i detta.

Hur mycket av de forskningsprojekt ni stödjer kommer att handla om hållbarhet?
– Man kan inte starta upp någon verksamhet idag utan att ha med hållbarhetstanken. Man måste hela tiden värna om hållbarhetsaspekten och se på livsmedelsproduktionen i ljuset av kommande klimatförändringar. Vi måste ha framförhållning för att ta få fram produkter som klarar ett annat klimat och hur vi kan anpassa oss på andra sätt och skapa en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Vad kommer ni att börja med?
– Det första vi måste göra är att få till en samsyn i de grupperingar som ska bidra till forskningsresultaten, finansiärer och andra. Tittar man på vilka som kommer att bedriva forskning ser jag en stor bredd. Jag vill gärna involvera till exempel KTH när det gäller livsmedel och teknik, KI när det gäller livsmedel och hälsa. Så det första vi måste göra är att få igång samtalet och titta på vilket fokus vi ska ha.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.