Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hon ska leda Delegationen för cirkulär ekonomi

Publicerad: 31 Augusti 2018, 07:45

Åsa Domeij.

Foto: Axfood/ Wikimedia Commons

På regeringssammanträdet i veckan beslutade regeringen att tillsätta den efterlängtade Delegationen för cirkulär ekonomi.


Delegationen kommer att ledas av Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij som ordförande. Övriga ledamöter är  Caroline Ankarcrona från IVA, Catrin Gustavsson från Södra, Anna Felländer från KTH, Klas Gustavsson från Tekniska verken, Lina Bergström från Återvinningsindustrierna, Monica Bellgran från KTH, Weine Wiqvist från Avfall Sverige och Jonas Carlehed från Ikea.
– Vi i regeringen har försökt skapa en delegation med bred kompetens och med erfarenheter av samverkan. Den nya delegationen är en bra mix av både teoretisk och praktisk kunskap, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Aktuell Hållbarhet och uppger att ett av delegationens uppdrag blir att ta ställning till eventuella nationella mål för cirkulär ekonomi, liknande dem i Finland och Holland.
Delegationens ordförande Åsa Domeij säger till Aktuell Hållbarhet att hon är glad över delegationens breda mandat.
– En viktig fråga vi måste hantera är mängden material som inte går att återvinna i dag. En fråga som hänger ihop med det är kemikalierna i förpackningarna och logistiken kring att samla in dem. För att vi ska få en cirkulär ekonomi kommer det att krävas ekonomiska incitament, säger hon.
Personligen tycker Åsa Domeij att Sverige bör sätta nationella mål för cirkulär ekonomi, något som delegationen nu ska se över. – Ofta måste man våga sätta någon typ av mål. När dessa är satta kan man börja jobba med styrmedel och åtgärder. Det är väldigt svårt att arbeta omvänt och börja med att utreda i detalj hur man ska nå ett visst mål. Det är också viktigt att visa den politiska viljan.
Exakt hur delegationens arbete kommer att utformas återstår att se då det är en fråga som ska läggas in i höstbudgeten av den regering som tillsätts efter valet.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.