Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon ska leda världens klimatarbete

Publicerad: 19 maj 2016, 11:34

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Patricia_Espinosa_Cantellano_CBCTO_4.jpg

FN har utsett en ny klimatchef som ska ta det globala klimatarbetet vidare. Valet av nationalitet kan dock komma att ifrågasättas.


Med en nominering av generalsekreterare Ban Ki-moon i ryggen har Patricia Espinosa utsetts till FN:s nya klimatchef och efterträdare till Christiana Figueres. Patricia Espinosa är för nuvarande Mexikos ambassadör i Tyskland och beskrivs i ett pressmeddelande från FN som en outtröttlig förespråkare av multilateralt arbete som väg till global utveckling. Att FN väljer två klimatchefer från samma del av världen på raken kan dock bädda för kritik mot den tillträdande klimatchefen.

– På samma sätt som de globala klimatmötena cirkulerar kan jag tänka mig att länder i Asien och Afrika har synpunkter på att först välja en klimatchef från Costa Rica och sedan från Mexiko. Även om Patricia Espinosa är kompetent och erfaren kan ett misstag öppna upp för kritik mot hennes ursprung, säger Petter Lydén, fristående klimatexpert.

Den stora utmaningen för FN:s nya klimatchef handlar nu om att fylla klimatavtalet från Paris med innehåll. De förberedande diskussionerna inför klimatmötet i Marrakesh i november, som just nu pågår i Bonn, pekar på att det finns svåra frågor kvar att lösa.

– De senaste dagarnas möte pekar återigen på konflikter mellan rika länder och tillväxtekonomier i fråga om nivåer på utsläppsminskningar och finansiering. Beroende på hur man vill se det går det att säga att Patricia Espinosa har antingen ett bra eller ett svårt utgångsläge. Ser man Parisavtalet som ett starkt avtal gynnar det henne, men tittar man på vad länderna behöver leva upp till är det inte lika enkelt, säger Petter Lydén.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.