Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon ska utreda svenska nollutsläpp till 2050

Publicerad: 10 juni 2014, 09:09

I april tillsatte regeringen en utredning för hur Sverige ska nå målet om noll nettoutsläpp år 2050, den så kallade Klimatfärdplan 2050. Nu är det klart vem som blir särskild utredare.

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketRiksrevisionenSveriges Lantbruksuniversitet

I april tillsatte regeringen en utredning för hur Sverige ska nå målet om noll nettoutsläpp år 2050, den så kallade Klimatfärdplan 2050. I onsdags blev det klart vem som blir särskild utredare – SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse. Hon kommer att jobba i nära samarbete med utredningens huvudsekreterare Stefan Nyström, nationalekonom och generalsekreterare i Sportfiskarna.
– Den största utmaningen är att få till en rimlig plan för hur målen ska nås, som också stämmer överens med de andra samhällsmål vi har, säger Lisa Sennerby Forsse.

Hon tror att vår unika situation med naturresurser, svenskarnas miljö- och klimatmedvetenhet och vår ambitiösa forskning och utveckling kommer att göra det möjligt att nå målet. Det senare, hur Sverige kan bli bättre på att främja nya tekniska lösningar för låga utsläpp, ska utredaren fördjupa sig i.

Både Riksrevisionen och Naturvårdsverket, som redan utrett 2050-målet, har pekat på behovet av delmål under vägen, något som utredaren nu ska ta sig an.

Men allra först ska utredningsgruppen avgränsa arbetet. Här ingår frågan om vad nettoutsläpp egentligen innebär. Det kan vara både minskade utsläpp och olika typer av kolupptag. Regeringen har tidigare bedömt att de största utsläppsminskningarna ska ske i Sverige men att internationella klimatinvesteringar är en viktig del.

Lisa Sennerby Forsse kommer noga att följa arbetet med 2030-målen på EU-nivå och de internationella klimatförhandlingarna. Hennes mål är att sätta svenska klimatåtgärder i ett globalt perspektiv.
– En viktig uppgift för oss är att titta på konsekvenser av det vi gör här hemma. Vi är en del av omvärlden, det får inte bli så att vi flyttar vår påverkan utanför landets gränser och att andra får betala för det vi drar ned på, säger hon.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev