Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hon vill driva social hållbarhet framåt i Europarådet

Publicerad: 17 april 2019, 09:37

Alice Bergholtz är ny representant i Europarådets kommitté för ungdomsfrågor.

Foto: Pressbild

Alice Bergholz har blivit invald som ny representant för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor. I sitt nya uppdrag vill hon driva flera sociala hållbarhetsfrågor.


Endast 25 år gammal har Alice Bergholtz över tio års erfarenhet av att arbeta med allt från ungdomsorganisering på kommunal nivå till politisk sekreterare vid RFSL. 2015 arbetade hon även med nyanländas rättigheter och minoritetsgrupper. Nu ska hon in i Europarådets kommitté för ungdomsfrågor men hur hennes uppdrag kommer att se ut vet hon inte riktigt än.
– Jag hoppas att jag kommer att jobba med sociala frågor. Jag vill fortsätta titta på hur vi kan se till att unga som organiserar sig har möjlighet att göra det och får utrymme för det. Men också hur vi kan se till att alla processer faktiskt sker demokratiskt. Civilsamhället har en tendens att utmanas och hotas i vissa delar av Europa idag. Speciellt när man pratar minoritetsfrågor och rättighetsfrågor, säger Alice Bergholtz.

Europarådet består av 47 stycken medlemsländer; en organisation större än EU, med ett huvudfokus på demokrati och mänskliga rättighetsfrågor. Alice Bergholtz har blivit invald i en så kallad advisory council, som hjälper Europarådet att arbeta med sin ungdomsverksamhet. När Europarådet tar fram nya rekommendationer så måste det göras i samråd med ungdomskommittén.

Vilka typer av hållbarhetsfrågor kommer du vilja bedriva?
– 
Jag ser på hållbarhet som att allting hänger ihop. Om man engagerar sig i ekologisk, ekonomisk eller social hållbarhet, då blir det lite att man jobbar med alla oavsett. Ett exempel som jag tycker är jätteviktigt är skolstrejk för klimatet och Fridays For Future. Det är ett typexempel på när unga organiserar sig för en hållbarhetsfråga. Och sådana frågor är advisory councils uppgift att stötta. Vi måste se till att unga får utrymme när de vill höja sin röst, speciellt i hållbarhetsfrågor. Om jag får lov att jobba med det som är mina hjärtefrågor, alltså social hållbarhet, så kommer också det göra ringar på vattnet när det gäller andra hållbarhetsområden. För det är där unga engagerar sig idag, säger hon.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.