Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Honda grönaste biltillverkaren

Publicerad: 11 oktober 2010, 08:59

Honda har de grönaste bilarna i USA, enligt en ny studie av Union of Concerned Scientists.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det var idel asiatiskt i toppen när UCS undersökte biltillverkarna utifrån miljökriterier. Japanska Honda toppar listan, tätt följt av Toyota (Japan) och Hyundai (Sydkorea).

Studien publicerades i torsdags och har tagit hänsyn till bilarnas förväntade effekt på den globala uppvärmningen – främst baserat på bränsleeffektivitet – samt smogbildande utsläpp från motorerna.

I studien undersöktes bilar av 2008 års modell, eftersom det var det senaste året för vilket det fanns tillgänglig data från USA:s Environmental Protection Agency och Transportation Department. Åtta billtillverkare undersöktes, och tillsammans står de för 92 procent av försäljningen i USA, skriver New York Times.

I studien konstateras att det inte är tillräckligt att producera ”ett blygsamt antal rena och effektiva modeller” för att betraktas som en grön biltillverkare. Istället krävs det att man gör bra ifrån sig när alla modeller tas i beaktande.

Inverkan på den globala uppvärmningen och smogbildande utsläpp har vägts lika tungt i studien. Ett värde på 100 visar genomsnittet av de åtta biltillverkarnas poäng. Lägre poäng indikerar bilar med bättre miljöprestanda.

Honda, som har toppat listan varje år sedan UCS startade undersökningen för fem år sedan, var bäst med 86 poäng. Toyota och Hyundai blev delad tvåa på 87 poäng. Därefter följer Volkswagen (90 poäng), Nissan (93 poäng), Ford (108 poäng), GM (109 poäng) och Chrysler (113 poäng).

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News