Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Honda satsar på elmopeder

Publicerad: 14 april 2010, 10:04

På sikt hoppas företaget kunna slå sig in på den enorma kinesiska marknaden.


Ämnen i artikeln:

MiljöteknikMotor

Igår presenterade Honda, världsledande på motorcyklar, en helelektrisk moped. Modellen EV-neo är i första hand framtagen för den japanska marknaden, och kommer att börja säljas i december, enligt CNET News.

Med fulladdat batteri klarar elmopeden över 30 kilometer. Enligt Honda kommer modellen att kosta ungefär lika mycket som en bensindriven motsvarighet, om man tar hänsyn till lägre drift- och underhållskostnader.

EV-neo
använder ett litiumjonbatteri tillverkat av Toshiba, som med en snabbladdare kan laddas upp till cirka 80 procent av kapaciteten på 20 minuter. Full laddning tar fyra timmar i ett normalt uttag.
– Vi måste minska kostnaderna och arbeta ytterligare på prestandan för att scootern ska bli kommersiellt gångbar, sa Hondas Toshiyuki Inuma när prototypen visades upp för pressen.

Första steget blir en lansering i Japan, men på sikt hoppas företaget slå sig in på den kinesiska marknaden, där efterfrågan på elektriska motorcyklar beräknas till 17 miljoner enheter per år

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikMotor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.