Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Honda skrotar F1

Publicerad: 5 December 2008, 06:49

Hondas F1-stall läggs ned eller säljs. Finanskrisen, bilkrisen och bokrisen får skulden.


Årets F1-säsong är den sista för Honda, meddelar företaget. Beslutet har fattats i skuggan av den globala krisen för bilbranschen, påspädd av den amerikanska sub-prime-krisen och den allmänt fördjupade finanskrisen i världen, uppger den japanska biltillverkaren.

”Honda måste skydda sin kärnverksamhet och säkra långsiktighet parallellt med att den ekonomiska osäkerheten i världen fortsätter att etablera sig”, skriver Honda-chefen Takeo Fukui i ett pressmeddelande.

Nu ska framtiden för de båda bolagen Honda F1 Racing Team och motorleverantören Honda Racing Development utvärderas. Enligt Honda innebär det även möjligheten att sälja stallet.

Hondas senaste besök i F1-cirkusen inleddes 2000. Inledningsvis skedde utvecklingen i samarbete med BAR. 2006 tog Honda hand om utvecklingen på helt egen hand med motiveringen att det krävdes för att möta utmaningarna i Formel 1. Samma år vann Honda en Grand Prix-titel.

Under årets säsong har Honda kört med bilen R108. Motorn, RA808E, är en 2,4-liters V8. Bakom ratten har Jenson Button och Rubens Barrichello suttit. Den största nyheten inom F1 i år var att elektroniska förarmedel som antispinnsystem förbjöds.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.