Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Höörs kommun tar HBTQ-frågan på allvar

Publicerad: 5 juni 2017, 05:15

Höörs kommun arbetar aktivt för att bekämpa diskriminering. Först ut i den nya strategin är utbildningsinsatser gällande HBTQ.


Höörs politiker har antagit en HBTQ-plan och sedan årsskiftet har 150 medarbetare, chefer och politiker gått en utbildning gällande alla diskrimineringsgrunder och de normer som är kopplade till dessa. Linda Leveau, värdegrundsutvecklare på Kommunförbundet Skåne, leder utbildningen.
– Vi vill motverka alla former av diskriminering men vi har valt att till än början fokusera lika behandlingsarbete på diskrimineringsgrunden sexuell läggning eftersom homosexuella, bisexuella och transpersoner fortfarande drabbas av diskriminering och andra kränkningar i det svenska samhället.

Tillsammans med en processgrupp har Linda Leveau under maj månad arbetat med att implementera HBTQ-planen genom att utbilda ett hundratal medarbetare, allt från socionomer och rektorer till vaktmästare och VA-chefer.
– I HBTQ-planen som Höör så modigt har antagit finns ett tydligt definierat mål med satsningen. Det handlar om hur man ska arbeta med frågor som information, kommunikation och kunskapshöjning men också mer konkret att se över strukturer för att få alla att känna sig inkluderade i offentliga miljöer, allt ifrån väntrum till toaletter. Utbildningen kommer att sluta med något som jag kallar för “metodknytkalas”. Där kommer olika processer att presenteras för olika verksamheter och för politikerna, som kan använda sig av processerna och den utbildning de fått i normkritik för att fatta vettiga beslut som gynnar medborgarna och skapar en mer inkluderande kommun, säger Linda Leveau.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.