Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hormonladdat plåster väcker kvinnlig lust

Publicerad: 19 november 2008, 07:54

En androgen kan ge kvinnor den sexuella lusten tillbaka, enligt en studie. Plåster med hormonet väntas snart på apoteket.


Kvinnor som har tappat intresset för sex kan få lusten tillbaks med hjälp av ett testosteronplåster. Det visar internationella forskningsrön från studier i Australien, USA, Kanada och Sverige som nyligen publicerats i The New England Journal of Medicine.

Angelica Linden Hirschberg, professor vid gynekologiska avdelningen på Karolinska sjukhuset, har ansvarat för de studier som genomförts i Sverige. Enligt henne kommer det hormonförsedda plåstret förhoppningsvis att finnas på Apoteket redan nästa år.

– Det finns många som har en påvisad brist på testosteron, exempelvis på grund av att man opererat bort äggstockarna eller har någon slags hypofyssjukdom. Det finns också kvinnor som inte har onormalt låg nivå testosteron men ändå har symptom. Plåstret kan ge dem den sexuella lusten tillbaka. Det är många patientgrupper som kan komma i fråga, säger hon till Teknik360.

Sedan tidigare finns plåster med androgenen testosteron för män, vilka har en för hög hormondos för att användas av kvinnor. Det förekommer även plåster med steroidhormonet östrogen. Men detta uppges vara det första plåstret för kvinnor med testosteron i en anpassad dos.

Eftersom den sexuella lusten sitter i centra i mellanhjärnan stimuleras lusten av det extra tillskottet testosteron. Men att bara förlita sig på ett plåster är ingen enkel genväg till ett bättre sexualliv.

– Bara ett plåster är inte den enda lösningen för ett mindre trist sexliv. Men för en del kvinnor kan det vara till stor hjälp, säger Angelica Linden Hirschberg.

Totalt har 814 kvinnor undersökts, en tredjedel med placebo, en tredjedel med låg nivå testosteron – 150 mikrogram per dag – och en tredjedel med hög nivå – 300 mikrogram per dag.

Oroväckande i studien var att fyra kvinnor som inte fått placebo drabbades av bröstcancer. Men Angelica Linden Hirschberg anser att det är för få fall för att man ska kunna dra några slutsatser.

– Studien omfattar för få personer för att man ska kunna uttala som om bröstcancer, säger hon och förklarar att en av kvinnorna tydligen hade symptom på cancer redan innan studierna påbörjades och att en fick diagnosen väldigt tidigt.

Plåstren är godkända för den europeiska marknaden men har ännu inte marknadsförts i Sverige. Men enligt Angelica Linden Hirschberg är det ”bara en tidsfråga” innan de finns på hyllorna hos Apoteket.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev