Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hormonrubbande substanser i tvål och tandkräm

Publicerad: 5 april 2013, 08:13

En undersökning som genomförts av konsumentorganisationer i en rad europeiska länder visar att flera vanliga hygienartiklar innehåller hormonrubbande substanser.


Ämnen i artikeln:

EuReach

En undersökning som genomförts av konsumentorganisationer i Danmark, Frankrike, Schweiz och Storbritannien visar att vanliga hygienartiklar som tvål, schampo och tandkräm kan innehålla för höga halter av hormonrubbande kemiska substanser rapporterar SVT.

Bland de testade produkterna finns tandkrämen Colgate Total, som enligt den forskare konsumentorganisationerna konsulterat, innehåller för höga halter av det hormonrubbande ämnet triklosan. Niveas duschgel Lily & Oil har höga halter av konserveringsmedlet propylparaben som misstänks ha liknande effekter.

Nyligen publicerade FN och världshälsoorganisationen WHO en rapport där de pekade på de hormonrubbande ämnena som finns i allt från leksaker och kläder till hygienartiklar, som en fara för världshälsan.

Men trots larmen om hormonstörande medel går lagstiftningen långsamt. Miljöminister Lena Ek (c) säger till SVT att hon gärna skulle
se hårdare lagstiftning mot hormonstörande ämnen som triklosan och bisefenol, men hon tycker inte att det inte är någon idé att Sverige går före EU:s lagstiftning.

Inom kort ska EU-kommissionen presentera en strategi för hur man ska hantera lagstiftningen om hormonstörande ämnen inom ramen för Reach, EU:s rättsliga ram för hantering av kemikalier. Det kan dock dröja flera år innan någon verkligen förändring äger rum.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuReach

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News