Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Höstbudget: SMHI får nytt klimatcentrum

Publicerad: 19 september 2011, 08:20

Bostäder och infrastruktur måste anpassas till ett nytt klimat. Nu blir SMHI spindeln i nätet för att öka kunskaperna om klimatanpassning.


Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Regeringen satsar 400 miljoner kronor på klimatsäkring under de kommande fyra åren. Pengarna ska bland annat bygga upp ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI. Dessutom förlänger man stödet till lokala klimatsamordnare vid länsstyrelserna.

Idag jobbar Statens Geotekniska Institut (SGI), Lantmäteriet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att öka kunskapen om klimatförändringars effekter. Regeringen vill utveckla detta arbete genom att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning på SMHI.

– Kunskapen kring klimatförändringar
och vilka effekter de kan ha för bostadsbyggande, samhällsplanering och infrastruktur måste bli bättre. Det nya kunskapscentret vid SMHI ska bli spindeln i nätet för att samla in, utveckla och förmedla kunskap om klimatanpassning till olika delar av samhället, säger Andreas Carlgren.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.