tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hotad tonfisk vanlig i svenska butiker

Publicerad: 12 maj 2017, 05:37

Mer än en fjärdedel av all tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgifter om ursprung eller art. Det avslöjas när WWF lanserar årets fiskguide.


Det visar en rapport som presenteras i anslutning till WWF:s Fiskguide för 2017. Så lite som drygt en tiondel av all tonfisk får grönt ljus i den senaste guiden. Det gäller även tonfisk på burk där man bör välja en MSC-certifierad tonfisk som WWF listar som grön för att vara säker på att den fisk man äter är hållbar.

I många fall uppger företag som säljer burktonfisk att tonfisken skulle ha fiskats utan att delfiner och andra arter har kommit till skada. Men enligt WWF är det att vilseleda konsumenterna eftersom det bara är en bråkdel av den tonfisk som finns på marknaden som fiskats med skonsamma fiskeredskap.

I årets upplaga av fiskeguiden får den garnfångade torsken i östra Östersjön rött ljus. Anledningen till det är att beståndet är i sämre skick än förra året då den fick gult ljus, dessutom hotar fiskeredskapet andra arter i området. I årets fiskeguide finns inget torskfiske i Östersjön som hamnar på grönt ljus.

Av de 65 arter som listas i Fiskeguiden 2017 får en fjärdedel grönt ljus.

WWF:s Fiskeguide 2017

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev