Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hotade fiskar säljs i 8 av 10 svenska butiker

Publicerad: 27 september 2012, 09:45

En stor andel svenska butiker säljer hotade djuphavsfiskar, visar en ny undersökning.


Det är Naturskyddsföreningen som undersökt svenska matvarubutikers fiskdiskar. Av 57 undersökta butiker sålde 37 hotad djuphavsfisk. Bland de 44 undersökta affärerna som inte tillhörde de stora matvarukedjorna sålde 43 hotad djuphavsfisk.
– Jag är överraskad över att det var så dåligt, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson till Svenska Dagbladet..

Ett exempel på en hotad art som hittades i sex av tio fiskdiskar var rödtungan. Rödtungan är rödlistad av Världsnaturfonden och är enligt Naturskyddsföreningen känslig för att denhar en sen könsmognad. Också många andra av djuphavsfiskarna är hotade just för att de har en låg reproduktion och långsam tillväxt.

Enligt Naturskyddsföreningen har fiskefartygens medeldjup ökad de senaste 20 till 30 åren. Mikael Karlsson säger till SvD att han inte tycker att någon av de elva fisksorterna i undersökningen borde säljas över huvud taget.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News