Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hotet från rymden tonas ned

Publicerad: 19 Mars 2009, 09:15

Den asteroid som passerade jorden den 2 mars var visserligen ganska nära att träda in i jordatmosfären, men nu visar det sig att den var mindre än befarat. Den 19 meter stora rymdbumlingen hade sannolikt brunnit upp nästan helt i atmosfären.


Den asteroid som passerade i närheten av jorden den 2 mars föranledde dramatiska rubriker i tidningar världen över. Om den hade slagit ned på jordytan skulle resultatet kunna bli i paritet med den beryktade Tunguska-explosionen, som ödelade delar av Sibirien 1908, sades det.

Nu har det emellertid visat sig att hotet inte var lika allvarligt som många först trodde. Enligt Richard Binzel, professor vid amerikanska MIT, utgjorde asteroiden aldrig något större hot eftersom den endast mätte 19 meter och sannolikt hade brunnit upp nästan helt i jordatmosfären. Endast mindre fragment skulle ha nått jordytan enligt MIT News Service.

Asteroiden, som fick namnet 2009 DD45, upptäcktes endast ett par dygn innan den passerade jorden och uppskattades då vara mellan 20 och 40 meter bred. Den rymdbumling som orsakade förödelsen i Tunguska beräknas ha varit cirka 40 meter stor.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.