Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hotet mot Arktis värre än befarat

Publicerad: 3 maj 2011, 07:40

Runt 200 forskare varnar i en ny rapport för dramatiskt höjda temperaturer runt Arktis. En omfattande höjning av den globala havsnivån väntas om inget görs.


Ämnen i artikeln:

ArktisKlimatförändringar

Det är TT som i dag skriver om forskningsrapporten som beskriver hur klimatförändringarna runt Arktis beräknas bli betydligt allvarligare än vad som tidigare antagits.

Utöver den temperaturhöjning på 2 grader som redan skett i området kan det fram till 2100 ske en uppvärmning med ytterligare 3 till 7 grader. Bara avsmältningen av inlandsisen på Grönland skulle därmed kunna föra med sig en höjning av den globala havsnivån på hela 0,9-1,6 meter. Enligt TT är detta dubbelt så mycket som IPCC förutspådde i sin senaste rapport.

Frågan förväntas bli aktuell för den svenska regeringen som i nästa vecka tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet, ett forum för samråd och samarbete mellan de arktiska länderna (Kanada, USA, Ryssland, Norge, Island, Danmark, Finland och Sverige).

Arktiska rådet arbetar bland annat med att förbättra just koordineringen av miljöövervakningssystem i Arktis, vilket är tänkt att förbättra möjligheten att göra prognoser för framtida klimatförändringar.

I dag, på ett seminarium i riksdagen, kommer huvuddragen i den svenska strategin för Arktis samt ordförandeskapsprogrammet för Arktiska rådet 2011-2013 att presenteras. Mer om detta på Miljöaktuellt.se i morgon.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

ArktisKlimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.