Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hubble-fix försenad

Publicerad: 31 oktober 2008, 08:35

Så som vi skrev om 27 oktober, var avsikten att en rymdfärja skulle skickas upp i början av 2009 för att reparera de system och kameror som med åren degraderats och blivit utslitna i Hubble.


I och med de nya problemen med en trasig dator har Hubble varit avstängt i ett par veckor medan B-systemen kopplades in. Allting ställdes på sin spets den 27 september, några veckor innan den ursprungliga serviceresan skulle gå av stapeln. Denna dag försatte Hubbles huvuddator alla instrument i viloläge efter att ett fel upptäckts i en dataformateringsenhet, alltså den enhet som samlar in instrumentdata och förpackar det för vidare befordran till Jorden.

Markkontrollen ställde över Hubble till reservsystemen och efter någon månad var teleskopet igång igen. Det är dock otrevligt att köra för länge på reservsystemen så ett par nya datorlådor skulle ha skickats upp med en rymdskyttel i februari, men nu ser det ut som om reservsystemen inte kommer att bli klara förrän i mars. NASA får leta efter en ny skyttel och försöka klämma in en ny reparationsresa.

Bland annat måste man damma av en del gamla reservsystem som legat i malpåse ganska länge, köra igång dem och få dem flygvärdiga. Ett exempel på det är att programvaran måste uppgraderas och därmed även en del maskinvara som kan ha blivit föråldrad. Dessutom behöver man utveckla sex nya verktyg för att astronauterna ska kunna byta ut de nya, trasiga datormodulerna.

Den ursprungliga resan var avsedd att ersätta teleskopets förslitna batterier och gyroskop, och några instrument som gått sönder under åren: Advanced Camera for Surveys (ACS) och Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS). Dessutom skulle man montera in ett par nya instrument, nämligen Wide Field Camera 3 (WFC3) och Cosmic Origins Spectrograph (COS) som kommer att göra detta fantastiska instrument ännu känsligare och ge det möjlighet att titta ännu längre ut mot det tidiga universum.

Läs mer

http://teknik360.idg.se/2.8229/1.188222/hubble-raddning-med-finess-lyckades

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.