Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hubble-räddning med finess lyckades

Publicerad: 27 oktober 2008, 09:12

Rymdteleskopet som kom tillbaka. Hubble är igång igen efter ett hjärtstillestånd.


Wide Field Camera 2 som hade legat i viloläge sedan Det Stora Eländet den 16 oktober då omborddatorn stängdes av, väcktes på fredagen och man började kalibreringen.

Även kamerans 8-volts nätaggregat gick sönder. Man har nu kopplat in reservsystem och kameran verkar fungera som den ska. De första bilderna väntas in mot slutet av veckan. Även den solblinda kanalen i Advanced Camera for Surveys ska snart vara igång.

Katastrofen 27 september

Krisen började redan 25 september då Hubbles ena Science Data Formatter (side A, det finns alltid två av varje) gick sönder och teleskopet tystnade. Teknikerna på Jorden förberedde en övergång till B-instrumenten och det skapade följdfel.

Anledningen till att 8-voltsaggregatet bedömdes som felaktigt var egentligen en programbugg som gjorde att mätinstrumenten mätte spänningen innan den hunnit stabilisera sig efter påslag och bedömde att aggregatet lämnade fel spänning. Nu är programvaran rättad.

Anledningen till att datorn stannade från första början anser man vara upp till tre samtidiga fel, troligen kortslutningar som ordnade sig själva (pang poff, sannolikt), eller som NASA så fint kallar det: ”an electrical event of unknown origin”. Sådant anses inte vara ovanligt i rymdelektronik som varit oanvänd sedan 1990.

Nya filtar ska värma Hubble

När astronauterna kommer tillbaka till Hubble tidigt 2009 ska teleskopet bland annat få nya filtar att värma sig med och trivas i. Teleskopet är klätt med aluminiserad kaptonplast, men den har nötts ned av solvinden, annan strålning och mikrometeoriter. En ny filt ska lindas på, så Hubble ska få det trevligt igen. Efter sex års drift fann astronauterna att filtarna hade spruckit och skrynklat ihop sig och behövde bytas. Den nya ”filten” kommer att bestå av rostfritt stål. Sug på den, solvinden.

Andra system behöver också repareras, huvudsakligen kameror och spektrografer, eftersom de fått sina smällar under de 18 åren i rymden.

Men Hubble är ändå dömt. Senast år 2013 kommer det att störta i atmosfären eftersom det inte har egna motorer och inte kan hålla rätt bana. För att inte all världens astronomer ska lida brist på högkvalitativa bilder ska James Watt Space Telescope (JWST) då redan ligga klart i andra Lagrangepunkten.

Till skillnad från Hubble är JWST avsett för den infraröda delen av spektrum, helt enkelt för att det är där man hittar det tidiga universum, de första galaxerna och kopplingen mellan Big Bang och Vintergatan. JWST kommer att kunna se igenom de enorma dammoln som döljer nyfödda solsystem.

JWST blir 10-100 gånger bättre än Hubble

Vad betyder det? Ett teleskops kvalitet beror på tre saker. Upplösningen, ”skärpan”, bestäms av hur stor spegel man kan förse det med, men begränsas av hur bra spegeln kan tillverkas, vilka fel den har osv. Störningar, mekaniska (spegeln skakar av gravitationsfenomen och värmeutvidgning), såväl som elektriska begränsar också upplösningen. Instrålad infraröd störstrålning ökar bruset i mätelektroniken vilket avgör hur svaga objekt man kan se.

De första stjärnorna och galaxerna i det tidiga universum är så ljussvaga att man måste kunna se saker som är tio miljarder gånger ljussvagare än de stjärnor vi kan se med ett obeväpnat öga. Det är 10-100 gånger svagare än vad man kan se med Hubbleteleskopet.

Både Hubble och JWST har en upplösning på cirka 0,1 bågsekund per pixel. JWST:s fördelar ligger alltså inte i ännu skarpare bilder, utan att man kan samla in mycket, mycket mera ljus med mycket mindre störningar än med Hubble. Det är det som bilden ovan visar. Den stora skillnaden är dock att JWST kan se ned i långvågigt infrarött, något som Hubble inte kan.

0,1 bågsekunds upplösning innebär att man kan urskilja en femtioöring på 40 kilometers håll (Stockholm-Järna), eller en fotboll på 550 kilometers håll (Stockholm-Köpenhamn).

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.