Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hubble ser djupare

Publicerad: 9 december 2009, 06:32

Den nya kameran WFC3 i Hubble visar nu vad den går för. Djupaste titten någonsin.


Klick! Slutaren åker upp och 173.000 sekunder senare har HUDF09-gruppen (Hubble Ultra Deep Field 2009) en bild som visar universum som det såg ut endast 600 miljoner år efter stora smällen. Det nyreparerade Hubbleteleskopet är bättre än någonsin. Den gamla kameran ACS, som åkte ut i och med uppgraderingen i maj, gjorde en liknande bild den 9 mars 2004 kallad HUDF (Hubble Ultra Deep Field), men den var inte alls lika högupplöst som den här. Och dess föregångare, som åkte ut ännu tidigare, producerade bilder kallade HDF (Hubble Deep Field) 1995 och 1998.

Detta är hela bilden. Den har en bredd på cirka 120 bågsekunder (det är vad man kan kalla "lite") och kan med rätta kallas för en ”pencil beam”.

I den nya bilden framträder galaxer man aldrig sett förr. De mörkaste och rödaste objekten i bilden är sannolikt de äldsta galaxer man någonsin sett, med en ålder på mellan 600 och 900 miljoner år efter Big Bang.

HUDF09-bilden har tagits från samma område som HUDF med i längre våglängder, vilket är nödvändigt eftersom objekten blir allt mer rödförskjutna ju längre ut (längre tillbaka i tiden) man ser. De unga, heta stjärnor som egentligen lyste i ultraviolett när de föddes, framträder för oss i infrarött eftersom de är starkt rödförskjutna. Bilden visar också hur galaxerna växte under de första årmiljonernas formation efter stora smällen.

Här har vi klippt ut en bit på 50 bågsekunder. Du ser så många olika, konstiga typer av galaxer det finns.

Bilden togs i själva verket av WFC3-kameran i slutet av augusti 2009 och teleskopet hölls riktat mot exakt samma punkt under fyra dagar, med en total exponeringstid av 173.000 sekunder. Infrarött ljus är osynligt för det mänskliga ögat och galaxerna har därför inga egentliga färger. Istället har de tre grundfärgerna fått visa kort- (blå, 1050 nm), mellan- (grön, 1250 nm) och långvågigt (röd, 1600 nm) infrarött. Det har givit en ”naturlig” bild, såtillvida att kortare våglängder ser blåare ut medan längre våglängder ser rödare ut. Det mörkaste objektet på bilden är ungefär en miljarddel så ljust (magnitud 30) som det mörkaste objekt som ögat kan se.

Så har jag slutligen klippt ut ett intressant område på 25 bågsekunder, en sorts juvelask med galaxer i väldigt många olika fäger (åldrar). Vi ser nu objekt som är cirka 13,1 miljarder år gamla. Bruset börjar dock bli besvärande.

Men dessa hubblebilder är bara en markör för vad vi kommer att få se när det nya, superkänsliga James Webb Space Telescope (JWST) skickas upp 2014. Det kommer att kunna stirra ännu längre ut i det infraröda universum, vid ännu längre våglängder.

Om JWST: http://techworld.idg.se/2.2524/1.149015
Om Herschel och Planck http://teknik360.idg.se/2.8229/1.230922/herschel-och-planck—tva-rymdkompisar

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.