Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hubbleteleskopet får besök i maj

Publicerad: 9 December 2008, 13:00

Nya ögon är på väg till Hubbleteleskopet, samtidigt som de gamla ska monteras bort


NASA har slutligen bestämt att den fjärde och sista serviceresan (SM4) till Hubbleteleskopet kommer att gå av stapeln den 12 maj 2009.

Resan, då man skulle ha bytt några gyroskop och en kamera, skulle ursprungligen ha gått i september men alldeles innan det var dags gick ytterligare några enheter sönder och resan fick senareläggas tills man dammat av gamla reservdelar och fått dem i ordning. Nu har man piffat upp själva centraldatorn för alla dataöverföringar, Science Instrument Command and Data Handling system och ska flyga den till rymdskyttelverksta’n Kennedy Space Center under våren.

Det blir sista resan till teleskopet. Man kommer att göra fem rymdpromenader och installera nya instrument, reparera två som är trasiga och byta ut en del andra komponenter så att teleskopet ska kunna hålla sig flytande (flygande?) åtminstone till år 2014.

Högst prioritet har installationen av nya instrument, som Wide Field Camera 3 (WFC3) och Cosmic Origins Spectrograph (COS). Man kommer att ta bort den gamla Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2, stor som en större byrå) för att få plats med den nya, som kommer att ha både högre upplösning och bredare synfält.

WFC3 ska användas till att studera mörk materia och mörk energi, hur nya stjärnor formas och dessutom ska den kunna se de extremt avlägsna galaxer som den gamla kameran inte kunde se. WFC3 ska kunna se tre olika våglängdsband, om än inte samtidigt: långvågigt ultraviolett, synligt och kortvågigt infrarött ljus. Den nya kamerans omfång är mycket större än den gamla.

Cosmic Origins Spectrograph (COS) åker in istället för COSTAR som åker tillbaka till Jorden igen. COSTAR var den korrigeringsmodul man satte in för att kompensera för Hubbles feltillverkade spegel, men eftersom alla nyinsatta instrument redan har inbyggd kompensering behövs COSTAR inte längre.

Här ligger COS i sitt skyddande hölje. Samma hölje ska skydda COSTAR på vägen ned igen.

COS, en ultraviolett spektrometer för 115-300 nm, har en ganska esoterisk arbetsuppgift. Den ska undersöka den synliga materien som befinner sig i universums trådliknande mörka struktur (filamentary structure), långa smala trådar av galaxer och intergalaktisk gas som åtskiljs av enorma tomrum. Denna kosmiska väv skapas av underliggande, osynlig mörk materia, men har alltså synliga spår i form av vanlig, lysande materia. COS ska se det ljus som kommer från avlägsna kvasarer efter att det passerat genom de ”mörka” trådarna. Man kan inte se trådarna direkt, men materialets spektrala fingeravtryck kommer att kunna ses med ledning av hur det avlägsna ljuset absorberas i den mörka materian. På så sätt kan man få reda på vad den består av och var den befinner sig.

Houston! Var är kryssmejseln? Jag vet att jag hade den i fickan innan jag klev ombord.

Anledningen till att detta kommer att bli den sista serviceresan till Hubble är att teleskopet saknar egna motorer och inte kan hålla sig i bana så mycket längre efter 2014. Tämligen snart därefter kommer det att ha halkat så långt ned att det börjar påverkas av atmosfären, bromsas kraftigt, störta och förintas. En av de dyraste kometerna vi någonsin kommer att få se.

Läs mer

Serviceresa 4: www.nasa.gov/mission_pages/hubble/servicing/SM4/main/index.html
Förra artiklen om detta: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.188222/hubble-raddning-med-finess-lyckades

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.