Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Humbug eller hälsa – ljusterapi under luppen

Publicerad: 5 november 2008, 10:47

Fungerar ljusterapi egentligen? Den saken ska nu testas en gång för alla på Karolinska institutet.


Ljusterapins eventuella effekter ska undersökas vid Karolinska universitetssjukhuset, skriver Sydsvenskan. Metoden som används vid sjukhus sedan många år bygger på att patienter med vinterdepression under en tid befinner sig i ett vitt rum upplyst av kraftigt ljus.

Men metoden är sedan länge omdiskuterad. Bland annat konstaterade SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, förra året att det saknas vetenskapliga bevis för att ljusterapi har några medicinska effekter. "Det finns ingen signifikant skillnad mellan placebo och ljusbehandling avseende andel patienter som uppnår en minst 50-procentig förbättring. Resultaten är motstridiga när det gäller andel patienter som går i remission", skrev SBU då.

– Det rapporteras om positiva effekter av ljusterapi, men det skulle också till exempel kunna bero på att det är positivt att i grupp träffa andra i samma situation eller att man kanske ändrar sin livsstil när man tagit steget för att få behandling, säger Jerker Hetta, professor i psykiatri och den som leder studien vid Karolinska institutet, till Sydsvenskan.

I studien ska 120 personer ingå. De kommer att delas upp i tre grupper där en grupp får behandling i vita rum med belysning. Den andra gruppen får behandling med svagare ljus och den tredje gruppen får vänta med behandling. Därefter ska testpersonernas symptom jämföras.

Testresultaten väntas vara färdiga 2010. SBU har fortsatt att ägna sig åt ljusterapi, myndigheten undersöker för närvarande hur ljusterapi används i landstringen sedan den kritiska rapportern publicerades i fjol. Den kartläggningen väntas vara färdig före årsskiftet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev