Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hungrig larv kan bidra till att lösa plastkrisen

Publicerad: 27 april 2017, 11:32

Nya forskningsresultat visar att en liten fjärilslarv kan komma att bli en osannolik medhjälpare i kampen för att minska de enorma mängder plastavfall som människan producerar. För vaxmottslarven är plast mat.


Det är plastsorten polyeten, som står för cirka två femtedelar av världens plastproduktion , som larven till fjärilsarten Litet vaxmott är förtjust i. Forskningsresultat som nyligen publicerades i tidskriften Current Biology visar att 100 vaxmottslarver kan konsumera cirka 92 gram polyeten inom loppet av 12 timmar. Polyetenet som vaxmottslarven äter bryts ned till etylenglykol – ett ämne som bland annat används i bromsvätskor och kylarvätskor.

Vetenskapen känner sedan tidigare till att polyeten och andra plaster kan brytas ned av bakterier och svampkulturer. Men det går mycket långsamt. I försök med flytande svampkulturer av arten penicillium simplicissimus har forskare lyckats bryta ner polyeten på tre månader. I andra försök med jordbakterien Nocardia asteroides tog nedbrytningen fyra till sju månader. I den nya studien släppte forskare ett antal vaxmottslarver lösa på en polyetenduk och redan efter 40 minuter kunde man konstatera hål i duken.

Att vaxmottslarven kan bryta ned polyeten så snabbt förklaras av forskarna bakom studien med att vaxmottslarven traditionellt lever i bikupor där den äter bivax – ett material som har en liknande kemisk uppbyggnad som polyeten.

Den nya upptäckten har fått stort genomslag i vetenskapsmedier. Forskarna bakom studien hoppas att resultaten på lång sikt på något sätt ska kunna användas för att bryta ned mänskligtplastavfall, förmodligen genom att identifiera och använda de enzymer som är verksamma i nedbrytningsprocessen.

Läs studien i Curren Biology

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.