Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hur gröna är Kenza, Paow och Dessie?

Publicerad: 7 maj 2015, 12:26

Miljontals unga människor följer Sveriges ledande bloggare, men hur många reflekterar över deras lyxkonsumtion och hur tänker de själva kring sitt inflytande? Finns det någon tanke på hållbarhet eller att deras agerande påverkar miljön? Så här kan det låta i en blogg: ”Som att problemet ligger hos mig, nej!”


Miljöaktuellt har kartlagt några av Sveriges största bloggar ur miljösynpunkt. Bloggarna själva är obestridligt inspiratörer för många av sina läsare, men hur föredömliga är bloggarna för sina läsare ur klimat- och miljösynpunkt?

Just de här frågorna har vi försökt få svar på och därför har vi låtit var och en av succébloggarna få möjlighet att kommentera det själva. Men det enda svar vi fått från bloggarna är att ingen av dem vill ställa upp och medverka i artikeln.

Fenomenet med bloggare har växt de senaste tio åren och många av bloggarna har i dag över en miljon besökare varje vecka. De höga läsarsifforna ger bloggarna stora möjligheter att påverka utvecklingen i någon riktning. Det finns goda grunder att påstå att bloggarna i något avseende har ett ansvar utifrån sin starka position i bloggosfären. Varför inte en mer ansvarsfull hållning inom till exempel miljöområdet?

Kenza, som står bakom landets mest besökta blogg, bloggade nyligen om sina resplaner till Kapstaden, Ibiza, Barcelona, London, Marrakech, Montenegro och Grekland. En av kommentarerna till inlägget lyder: "Klimatkompenserar du på något vis? Jag menar, du flyger EXTREMT mycket. Och jag vet att du har sunda värderingar, så ja, gör du något för att kompensera för dina utsläpp?"

På den frågan får kommentatorn inget svar från Kenza.

Det bör nämnas att bloggarna inte helt förbiser miljö- och klimatfrågorna. Isabella Löwengrip, "Blondinbella", skriver bland annat i ett inlägg: "Hur stor miljöbov är jag själv? Troligen större än vad jag ens vet om. Men jag försöker. Jag går överallt, taxi tar jag bara om jag måste. Jag köper alltid närproducerat och ekologiskt om alternativet finns."

Och en viss klimatångest kan även skönjas hos Paulina Danielsson, "Paow", som berättar i sin blogg från 2013 att hon börjat skänka pengar till Greenpeace för att hon "vill bli en bättre människa och rätta till de misstag hon gjort".

Däremot vet hon inte, skriver hon, vad det innebär att värna miljön, dock lovar hon att "aldrig mer" köpa päls eller djurtestade kosmetikaprodukter. Dessutom försäkrar Paow att hon ska sätta i gång med sopsortering.

Stjärnbloggarna tjänar grova pengar på sin verksamhet. I fjol skrev exempelvis Dagens Media att Kenza Zouiten dragit in 5,6 miljoner kronor på ett och ett halvt år. Isabella Löwengrip avslöjar i ett inlägg att hon under 2013 kalkylerade med att omsätta 2,5 miljoner kronor. Även Alexandra Nilsson, Desiree Nilsson och Paulina Danielsson kvitterar ut hundratusentals kronor på sina bloggaffärer.

Rätt eller fel?
Det är inte vår sak att avgöra det. Däremot hade Miljöaktuellt hoppats få svar på åtminstone en grundläggande fråga:
Vad skulle hända med miljön om alla människor lever som ni?

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.