Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hur mycket flingor måste du köpa?

Publicerad: 31 oktober 2008, 13:59

Veckans nöt handlar om den något osannolika händelsen att du bestämmer dig för att samla det som ibland döljer sig i flingpaketen. Utöver flingorna, förstås.


Det här problemet är känt som "The Cereal Box Problem". På Teknik360 hoppas vi att du ser nöten som ren underhållning, inte att du praktiskt försöker leda en lösning i bevis. Det kan bli dyrt.

I ditt favorit-flingpaket följer alltid en liten leksak med. Om det finns sex olika leksaker att samla, hur många flingpaket måste du köpa för att vara säker på att få samtliga leksaker?

Förra veckans problem:

Förra veckans problem handlade om en skål och fyra olikfärgade bollar. Genom att slumpvis välja två bollar i taget och måla den först valda bollen i samma färg som den andra bollen, hur många gånger måste du välja ett bollpar innan alla bollar har fått samma färg.

Ur svarshögen:

"Teoretiskt kan det krävas oändligt många bollpar utan att man någonsin lyckas få alla bollar i samma färg. Även om chansen minskar asymptotiskt med antalet försök."
– Lasse

"Man behöver tre bollpar för att få alla samma färg."
– Peder

"2st då inga bollar lades tillbaka har samtliga 4-(2*2)=0 bollar samma färg"
– Catrin

Problemförfattaren hävdar att rätt svar är nio.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.