Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hur mycket låter ett vindkraftverk?

Publicerad: 23 november 2010, 14:05

Vindkraft erbjuder ren och förnybar energi, men möts ändå fortfarande med en del skepsis. En källa till oro är vindturbinernas ljudnivå. Men hur mycket låter egentligen ett vindkraftverk?


Ämnen i artikeln:

CleantechVindkraftverkTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

GE Reports har visualiserat vindkraftverkens ljudnivå genom att jämföra den med hur mycket diverse hushållsredskap låter. Och även om GE – som själva tillverkar vindkraftverk – knappast är opartiska i frågan, så använder de sig av data från NIDCD, en del av amerikanska National Institute of Health.

På 500
meters avstånd från turbinerna är ljudnivån nere i 38 decibel. Enligt Keith Longtin på GE Global Research betyder det att turbinljudet drunknar i det vanliga bakgrundsljudet, som på de flesta platser ligger mellan 40 och 45 decibel. I de allra tystaste landsbygdsområdena ligger bakgrundsljudet på 30 decibel, och då bör ett vindkraftverk placeras cirka 1,6 kilometer bort för att inte höras.

På GE Reports hemsida finns en större version av bilden.

På 300 meters avstånd, vilket i USA är det minsta tillåtna avståndet från bostadsområden, producerar en turbin omkring 43 decibel. Vilket kan jämföras med den genomsnittliga luftkonditioneringen (50 decibel) eller ett vanligt kylskåp (cirka 40 decibel).

Det finns såklart även andra orosmoment när det gäller vindkraft, kanske främst turbinernas påverkan på det lokala djurlivet. Nyligen presenterades en studie som visar att man åtminstone delvis kan komma åt detta problem genom att helt enkelt måla om turbinerna – läs mer om det här.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.