Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hur sugen var du på miljöministerposten?

Publicerad: 7 oktober 2010, 10:17

Moderaternas miljötalesperson Sofia Arkelsten dubbas till partisekreterare. Vi gratulerar och överlämnar sju vassa frågor.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaPolitikSofia Arkelsten

Sofia Arkelsten, varför har man valt dig för jobbet som partisekreterare – tror du?
– Jag tror att en av anledningarna är att jag just jobbat med miljö- och klimatfrågor och att vi behöver förnya partiet. Mitt uppdrag är att göra moderaterna större, bredare och vassare, svarar Sofia Arkelsten och understryker att hon är oerhört glad över sitt nya jobb.

– Det här är det bästa jobbet jag inte visste att jag ville ha. Miljö- och klimat är ett av de viktigaste områdena för oss och jag får ta med mig miljöfrågorna i min nya roll. Jag kommer att sitta kvar i riksdagen, men jag kommer inte att ha en utskottsplacering.

Vad betyder det här för Moderaternas miljö- och klimatpolitik?

– Att det blir mer av den, att vi kommer att fortsätta arbeta med och utveckla frågorna. De senaste åren har vi haft ett rejält utvecklingsarbete med fokus på klimat och energi, havsmiljö och ett skifte i skattesystemet som inneburit att vi gjort det dyrare att smutsa ner och billigare att konsumera miljöbra. Vi har också lyckats höja miljöbudgeten med en tredjedel.

En skeptiker skulle kunna påstå att det här är ett sätt att placera miljöfrågorna i skuggan. Ge dig som en tydlig miljöpolitisk röst ett annat uppdrag. Kommentar?
– Det är precis tvärt om, miljöfrågorna lyfts fram! Jag får uppdraget tack vare att vi ser miljöfrågorna som framtidsfrågor. Och det blir en friare roll för förnyelsen som inte behöver passa in i riksdagens organisation där miljö behandlas tillsammans med jordbruksfrågor.

Vad blir fokus de kommande fyra åren?
– Miljö- och klimat. Vi ska fortsätta förnyelsen och koppla samman ekonomi och ekologi, vilket vi börjat göra, ännu mer. Det äär grunden för en framgångsrik ekonomi.
– Frågor som rör ungas villkor; jobb, skola, boende, ja, alla de delar som politiskt berör dem.
– Människor i välfärdsverksamheterna. Det finns en stor politisk potential att utveckla ofta politiskt styrda verksamheter inom vård, skola och omsorg.

Vad är den största utmaningen?
– Svårt att säga just nu eftersom jag tillträder på måndag. Jag har världens bästa jobb och har ett tydligt mandat att utveckla partiet.

Innan valet svarade Miljöaktuellts läsare på frågan vem som blir nästa miljöminister. Du kom på tredje plats efter Wetterstrand och Carlgren. Hur gärna ville du ha miljöministerposten?

– Det har varit svenskt mästerskap i spekulation inför regeringsbildningen och jag har förstått att jag funnits med i vadslagning och spekulationer. Efter att bara ha varit i riksdagen i fyra år ser jag det som ett kvitto på att jag och mina kollegor har gjort ett bra jobb. Det är dessutom få moderater som var med i miljöministerspekulationer för bara några år sen.

Miljörörelsen var inte sen att kritisera Reinfeldts tystnad om EU:s klimatmål och brist på nya grepp i regeringsförklaringen tidigare i veckan. Kommentar?
– Det var en ganska lång regeringsförklaring och jag är glad att miljö- och klimat har en ganska tydlig plats där. Jag börjar som sagt mitt jobb på måndag. Regeringsförklaringen är ett tydligt kvitto på att vi genomför den politik vi gått till val på.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.