Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Husägare oroliga för hur klimatet påverkar husförsäkringen

Publicerad: 1 oktober 2019, 11:51

Foto: Press/If

Vart fjärde husägare är orolig för att de inte kommer kunna försäkra sitt hus i framtiden på grund av klimatförändringens effekter. Samtidigt oroar sig nästan var femte svensk redan i dag för skador som kan uppstå på fastigheten på grund av klimatförändringar.


Nära en av fyra husägare, 23 procent, är oroliga för att klimatförändringen kommer att göra det omöjligt att försäkra huset i framtiden. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If har genomfört mer 3 500 respondenter i Sverige.

Förra året varnade den globala försäkringsjätten IAG att världen praktiskt taget blir omöjlig att försäkra om den pågående klimatförändringen inte bromsas. För försäkringsbolag innebär klimatförändringen en utmaning eftersom mer extremväder och stigande havsnivåer kan göra det svårt att erbjuda försäkring i riskfyllda områden.

Mats Larsson, skadeinspektör på försäkringsbolaget If, konstaterar att Sverige behöver rustas för ökade problem med översvämningar, värmeböljor, ras och skred.
”Det är ett risktagande att bygga bostäder i utsatta områden. Vi ser tyvärr att många kommuner gärna marknadsför ett attraktivt vattennära läge på sina bostäder, utan att ta i åtanke de förhöjda klimatrisker som byggande på dessa platser ofta innebär. Det är för kortsiktigt tänkt”, säger han i en kommentar.

Undersökningen visar också att nästan vart femte svensk oroar sig för skador på sin fastighet på grund av klimatförändringar. Förra året inträffade drygt 10 000 naturskador i Sverige, och varav nästan 80 procent drabbade hushåll. Skadorna orsakades främst av stormar och vatten. Mats Larsson påpekar att fastighetsägare behöver vara förberedda inför extremt väder och förebygga skador.
”Det gäller att se efter sitt hus före, under och efter för att försöka begränsa omfattningen av skadorna. Se till att göra en enkel handlingsplan för hemmet och utgå från situationer som kan inträffa där du bor”, säger Mats Larsson.

Den totala kostnaden för försäkringsbolagens utbetalningar kopplade till naturskador landade på 590 miljoner kronor under 2018, enligt siffror från Svenskt Försäkring.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.