söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hybridkraftverket som ökar tillförlitligheten

Publicerad: 13 oktober 2011, 11:21

Southwest Windpower och Advanced Technology & Research Corp lanserar ett kombinerat sol- och vindkraftverk, som ska ge tillförlitligare energiproduktion till en lägre kostnad.

Ämnen i artikeln:

VindkraftverkGrön EnergiGreentechCleantechVindenergiVindkraftSolcellssystemSolenergiSolkraft

Ett problem med både sol- och vindkraftverk är att de oftast inte fungerar dygnet runt. Ett enkelt sätt att komma runt dilemmat är såklart att kombinera olika typer av energiproduktion. Och det är precis vad Southwest Windpower och Advanced Technology & Research Corp (ATR) gör då de tillsammans lanserar vad de kallar ”världens första helt integrerade sol- och vindkraftssystem”, Skystream Hybrid 6.

Systemet kombinerar en Skystream 3.7-generator med sex solpaneler, som med hjälp av en GPS-styrd spårningsmekanism roterar för att fånga så mycket solljus som möjligt. Enligt ATR är de rörliga panelerna 35 procent effektivare än fasta takpaneler.

Genom att kombinera de två systemen hoppas man på högre tillförlitlighet när det gäller energiproduktionen samt lägre kostnader jämfört med två separata system. Än så länge finns det inga uppgifter om vad systemet kommer att kosta, men det kommer att finnas tillgängligt i USA redan den här månaden, och senare även i resten av världen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev