Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hybridteknik gör snåljåpar av entreprenadmaskiner

Publicerad: 1 juni 2011, 06:32

Finska forskare säger sig kunna halvera bränsleförbrukningen i entreprenadmaskiner. Det handlar om hybridkonvertering men inte om regenerativa bromsar.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskare vid Aalto-universitetet utvecklar teknik som uppges kunna halvera bränsleförbrukningen i arbetsfordon som entreprenadmaskiner, gruvfordon och lantbruksmaskiner. Idén är att göra hybridmaskiner av fordonen genom att förse dem med elektrisk transmission i komplement till den befintliga.

– De här tunga fordonen används under långa tider så i slutänden är utsläppen och bränsleförbrukningen ansenlig, säger professor Jussi Suomela, projektansvarig på Aalto-universitetet, i en kommentar.

Till skillnad från vanliga bilar rör sig arbetsfordon långsamt. Att fånga energi från inbromsningar gör alltså inte susen. Istället ska energi från maskinernas arbete fångas upp. För närvarande undersöker forskarna vilka rörelsemönster som är möjliga att utnyttja där inbromsning och sänkning av last är typiska exempel.

Den elektriska transmissionen ger fördelar utöver lägre bränsleförbrukning. Exempelvis blir styrbarhet och komfort bättre, menar de finska forskarna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.