Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I år blir Almedalen lite grönare

Publicerad: 28 juni 2012, 06:29

Ett nytt checksystem med miljökriterier i olika kategorier låter arrangörerna miljödiplomera sina seminarier och evenemang.


Snart är det dags för en av årets verkliga höjdpunkter för den som intresserar sig för miljö- och hållbarhetsfrågor eller för politik i största allmänhet. Förra året besökte uppskattningsvis 14 000 personer politikerveckan i Almedalen, cirka 800 arrangörer var på plats och sammanlagt anordnades 1 476 seminarier och andra evenemang.

Karin Lindvall som är koordinator för Almedalsveckan säger att intresset blir ännu större i år och precis som tidigare kommer ett hundratal seminarier ha fokus på frågor som rör miljö, klimat och energi.

– Men en viktig skillnad som vi hoppas att både arrangörer och besökare kommer märka av är att vi har satsat mycket på att få Almedalsveckans evenemang att bli grönare, säger Karin Lindvall.

I år kommer nämligen de arrangörer som uppfyller vissa kriterier att kunna miljödiplomera sina evenemang och märka dem med ett grönt M i till exempel programtidningen och kalendariet på webben.

Tidigare har det funnits en tipslista för arrangörerna på hur de kan genomföra sina evenemang med så liten miljöpåverkan som möjligt, till exempel genom att använda kran- i stället för flaskvatten, att sopsortera bättre eller att anlita gotländska leverantörer.

I år utökas den här tipslistan till något av en checklista och evenemang som uppfyller tillräckligt många av kriterierna blir miljödiplomerade.

– Vi hoppas att arrangörena vill hjälpa till så att Almedalsveckan kan bli ännu lite grönare. Kriterierna är inte särskilt svåra utan är sådant som alla kan genomföra. Det gäller att komma ihåg att när man har så mycket som 15 000 personer på en och samma plats, då kan små förändringar spela en stor roll för miljön, säger Karin Lindvall.

Huvudarrangörerna, det vill säga de åtta riksdagspartierna och Region Gotland, kommer att föregå med gott exempel och själva genomföra gröna evenemang. Bland övriga arrangörer som hittills valt att miljömärka sina arrangemang finns Miljöstyrningsrådet med seminariet Hållbar livsmedelsupphandling angår hela den offentliga sektorn, och Västra Götalandsregionen med Hur gör vi vindkraft till en drivkraft för tillväxt?

En arrangör som i skrivande stund ännu inte har miljömärkt sitt evenemang är Vattenfall med seminariet Elförsörjningens utmaningar. Det har inte heller Avfall Sverige, Energigas Sverige, Svensk Fjärrvärme och Svenskt Vatten som gemensamt anordnar seminariet Visionen för den hållbara staden år 2030 – hur ser den ut?

Än är det dock inte för sent. Ser man bara till att uppfylla kriterierna för att bli miljödiplomerad, då finns det möjlighet att justera informationen i i kalendariet ända fram till Almedalsveckans sista dag.

***
Artikeln har tidigare varit publicerad i Miljöaktuellt nr 5 2012.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.